Την Πέμπτη 25/05/2023 τρία σχολεία συναντήθηκαν διαδικτυακά στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης με γέφυρα την τοπική μας Ιστορία. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης πραγματοποιήθηκε  συνάντηση με το Γυμνάσιο Ερέτριας Εύβοιας και το Γυμνάσιο Αγιάσου Λέσβου. Στη δράση συμμετείχε και η κα Μ. Μπελογιάννη, η οποία εκπροσωπούσε το σωματείο Διάζωμα και δέχτηκε τους μαθητές της  Α΄ γυμνασίου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα:

“Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα”. Οι μαθητές του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης  παρουσίασαν στους μαθητές των άλλων σχολείων το πρόγραμμα που οργάνωσαν και υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και έφερε τον τίτλο: “Ο νόστος του Φρίξου και της Έλλης ….στην Ευξεινούπολη”. Οι μαθητές ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον χρόνο  με αναφορές στην  αρχαία  Άλο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στο Θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών και στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Στο παιχνίδι της φαντασίας τους έβαλαν οδηγούς τον Φρίξο και την Έλλη, παιδιά του μυθικού Βασιλιά Αθάμαντα, τα οποία προσέφυγαν στον Ελλήσποντο. Στη συνέχεια στο πλαίσιο της μυθοπλασίας συνέδεσαν τον μύθο με την πραγματικότητα. Το παραγόμενο υλικό του προγράμματός τους θα αναρτηθεί στη Generation D του σωματείου “Διάζωμα”. Στόχος του Διαζώματος είναι η ανάδειξη και η καθολική προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Η διαδικτυακή συνάντηση συντονίστηκε από τους υπεύθυνους– συντονιστές καθηγητές του Γ/σίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης, Γεώργιο Τζαφλέρη, Μάρθα Δρόσου, Ελένη Τσιαμανή, και τις  καθηγήτριες Βασιλική Ντόκου, του Γ/σίου Ερέτριας και Αποστολία  Μάμμα, του Γ/σίου Αγιάσου. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της καθηγήτριας Πληροφορικής Αθανασίας Σιαμέτη.  Οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με τους συμμαθητές τους από τα άλλα σχολεία και είδαν τις δραστηριότητές τους και τα προγράμματά τους, αντλώντας ιδέες  από τη δημιουργικότητα τους. Ως δώρο οι μαθητές πρόσφεραν το ηλεκτρονικό βιβλίο (μπορείτε να το ξεφυλλίσετε ΕΔΩ.) που υπήρξε ένα από τα παραγόμενα του προγράμματός τους και απόλαυσαν την εξωστρέφεια και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της εργασίας τους.

Ανανέωσαν τη συνάντησή τους με τα δύο άλλα σχολεία και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη σύμπραξή τους σε μια κοινή δραστηριότητα στο μέλλον. Πολλές ευχαριστίες εξέφρασαν οι μαθητές στους Διευθυντές των άλλων σχολείων και κυρίως στη Διευθύντρια του σχολείου μας Μ. Σταυραντώνη, η οποία ενθάρρυνε αυτήν την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους και τους επαίνεσε που έφεραν την ιστορία στο σήμερα. Επίσης ευχαριστίες εξέφρασαν στις αρχαιολόγους   Β. Ροντήρη και  Ε. Νικολάου που τους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του προγράμματος  αλλά  και  στο σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”  και ειδικά στην κα Μ. Μπελογιάννη που τους εμπιστεύθηκε την “ξενάγηση των μαθητών στα αρχαία θέατρα”. Ελπίζουμε  να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες τέτοιες δράσεις οι οποίες ενεργοποιούν τους μαθητές και τους εμπλέκουν βιωματικά στη μαθησιακή διαδικασία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια συγχαίρουν τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και τους συντονιστές εκπαιδευτικούς για την ολοκλήρωση της πρωτότυπης δράσης η οποία ενισχύει την εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας και προωθεί τη συνεργασία με σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας.                                                                                                                                                                               Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                                                                                  ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΝΤΩΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here