Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Delphi Economic Forum συμμετείχε την Τετάρτη 6 Απριλίου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος έλαβε μέρος στο πάνελ που εστίασε στο θέμα «Φυσικές καταστροφές: Πρόληψη, αποκατάσταση, συνεργασία και ανασυγκρότηση». Το πάνελ συμπλήρωσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, και η Διευθύντρια Ερευνών της Διανέοσις, κ. Φαίη Μακαντάση, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική κρίση, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:

«Η στρατηγική που υλοποιείται με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Ο ένας είναι αυτός της έμφασης στην «πράσινη» ανάπτυξη, έτσι ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η πρόληψη και η ανθεκτικότητα. Ο τρίτος αφορά την επόμενη ημέρα, δηλαδή η στήριξη και η αποκατάσταση μετά από μία φυσική καταστροφή, αλλά και η ανασυγκρότηση, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. Όντως, ο ‘Ιανός’ αποτέλεσε το πεδίο που με τη συνεργασία όλων των δομών καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέες διαδικασίες, εδραιώνοντας τη νέα φιλοσοφία που έχουμε για την αποκατάσταση και τη στήριξη, η οποία βασίζεται σε τέσσερα σημεία.

Το πρώτο σημείο είναι η ταχύτητα. Μας ενδιέφερε να φτάσουν γρήγορα τα χρήματα στους δικαιούχους, αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσουν τα έργα, και γρήγορα να σχεδιάσουμε -όπου χρειάζεται- και τη διαδικασία αποκατάστασης. Αυτό κάναμε και στη Βόρεια Εύβοια, όπου έπρεπε σε συντομότατο χρονικό διάστημα να κάνουμε τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά, αλλά και μία σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η δικαιοσύνη: να πηγαίνει η στήριξη εκεί που υπάρχει όντως ανάγκη, στοχευμένα. Να τη λαμβάνουν αυτοί που τη δικαιούνται. Το τρίτο είναι η έμφαση στο πεδίο μαζί με την τοπική κοινωνία. Εκεί διαμορφώνεται η εμπειρία και εκεί μπορούμε να λύνουμε εύκολα τα προβλήματα. Και το τέταρτο στοιχείο είναι η ανθεκτικότητα των παρεμβάσεων, δηλαδή αυτό που κάνουμε, να μη χρειαστεί να το ξανακάνουμε. Να κάνουμε έργα που θα πιάσουν τόπο και όχι έργα που σε 1-2 χρόνια θα ξαναδημιουργήσουν προβλήματα. Όλο αυτό για να πετύχει, θέλει τη στενή συνεργασία όλων: της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και των ερευνητικών φορέων».

Στην συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απάντησε σε ερώτηση του κ. Πολύζου σχετικά με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να κάνουμε μία καταγραφή όλης της δημοσιονομικής επίπτωσης. Αν συνυπολογίζουμε μόνο το κόστος του ‘Ιανού’, το οποίο μέχρι τώρα έχει αγγίξει τα 750 εκατ. ευρώ, αλλά και το κόστος της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ, έχουμε φτάσει το 1 δισ. ευρώ – μεσομακροπρόθεσμα. Αν βάλουμε και τις άλλες φυσικές καταστροφές, τότε το ποσό αυτό αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην Κρήτη το κομμάτι της στήριξης έχει ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, και στη Σάμο τα 125 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους σεισμούς, όλα τα άλλα ακραία φαινόμενα, αν προβλεφθούν, θα έχουμε μία συρρίκνωση αυτής της μεγάλης δημοσιονομικής επίπτωσης. Μπορούμε, δηλαδή, με λιγότερα να προλάβουμε την καταστροφή.

Επομένως, η πρόληψη είναι η ορθότερη δημοσιονομικά επιλογή. Και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και όχι μόνο δημοσιονομικά· μετριάζουμε και τις απώλειες στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον. Και όσα χρήματα και να δώσεις για την αποκατάσταση και τη στήριξη, ποτέ δεν φτάνεις στο 100%. Και ούτε καλύπτεις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, με τη διαχείριση που γίνεται, δεν έχουμε τα αποτελέσματα του παρελθόντος. Βέβαια, έχουμε φτάσει να καλύπτουμε σημαντικότερο μέρος στις απώλειες περιουσίας σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά και πάλι κανείς δεν κερδίζει από μία φυσική καταστροφή. Άρα: πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη».

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετέχει σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου, στο πάνελ «Φυσικές καταστροφές και κλιματική κρίση: Σε αναζήτηση ενός νέου ρόλου για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ