Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξή της προς τη Μαγνησία διατηρώντας, και για την φετινή χρονιά, την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη, όπως επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) σε συνέχεια σχετικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ του Υπουργού, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, αλλά και επικοινωνίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Σε αυτό το πλαίσιο στενής συνεργασίας, και όπως έχει σχεδιαστεί κατά την προηγούμενη περίοδο, το ΣΑΣ συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, με Πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, όπου ένα εκ των θεμάτων ήταν και η διενέργεια διαγωνισμού για τη δρομολογιακή γραμμή Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες για την θερινή περίοδο 2023-2024. Το ΣΑΣ, λοιπόν, γνωμοδότησε την προκήρυξη της επιδοτούμενης γραμμής Θεσσαλονίκη – Σκιάθος – Σκόπελος – Αλόννησος, με γνώμονα την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών και τη σύνδεση της Βορείου Ελλάδος με τις Βόρειες Σποράδες, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης της οικονομικής ζωής των περιοχών της Μαγνησίας που επλήγησαν έντονα από τα φαινόμενα των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του 2023. Συγκεκριμένα, η εκτέλεση των δρομολογίων της επιδοτούμενης γραμμής Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες θα διαμορφωθεί ως εξής: (α) πέντε (05) δρομολόγια την εβδομάδα από 01/07/2024 έως 01/09/2024, για εννέα (09) εβδομάδες, (β) τέσσερα (04) δρομολόγια την εβδομάδα από 02/09/2024 έως 08/09/2024, για μία (01) εβδομάδα, και (γ) τρία (03) δρομολόγια την εβδομάδα από 09/09/2024 έως 15/09/2024, για μία (01) εβδομάδα.

Σημειώνεται, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σημείωσε πως: «όπως και πέρυσι περιμέναμε να δούμε τι ποσό θα έμενε αδιάθετο την περίοδο του χειμώνα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, για να μπορέσουμε να επιδοτήσουμε τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Β. Σποράδες. Θα καταστεί εφικτή μετά τη συνεδρίαση του ΣΑΣ και την αναμενόμενη από εκείνο έγκριση και αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει από πόρους κυρίως του ίδιου του Υπουργείου, αλλά και από πόρους του ειδικού ταμείου αποκατάστασης, που έχει δημιουργηθεί για την ευρύτερη περιοχή, λόγω των καταστροφών του ‘Daniel’ και μετά από την πολύτιμη συνδρομή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου».

 Με τη σειρά του και μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «μετά τον εντοπισμό της χρηματοδότησης, η σημερινή θετική απόφαση του ΣΑΣ είναι ακόμα ένα βήμα για τη δρομολόγηση, και φέτος, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη. Μία χρηματοδότηση μέσα από τη συνδυαστική αξιοποίηση πόρων τόσο από τους διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και από τους πόρους του ειδικού προγράμματος αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Με τη σημερινή θετική απόφαση του ΣΑΣ, συνεχίζεται, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η στήριξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη. Ανταποκρίνεται στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, καθώς και των τοπικών παραγόντων. Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτή την αναπτυξιακή σημασία, προχώρησε σε κρατική στήριξη της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ξεπέρασε, για το σύνολο της τριετίας, τα 10 εκατ. ευρώ. Και αυτή η κρατική χρηματοδότηση, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, θα συνεχιστεί σε συνεργασία τριών Υπουργείων και για φέτος, με το διαγωνισμό για την εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή να δρομολογείται την αμέσως επόμενη περίοδο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίων, κ. Νίκο Παπαθανάση, και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο για τη στενή συνεργασία για τα νησιά των Βορείων Σποράδων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ