Οι μαϊμού τεχνικοί της Microsoft προσπαθούν να εξαπατήσουν κόσμο τηλεφωνώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο

Στον Πτελεό και το Αχίλλειο έφθασαν οι επιτήδειοι, που προσποιούνται ότι είναι τεχνικοί της Microsoft, για να αρπάξουν κωδικούς υπολογιστών και να κλέψουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα.

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες για τηλεφωνήματα – απάτη σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, προκύπτει πληθώρα αναφορών για παρόμοια περιστατικά στις προαναφερόμενες περιοχές του Δήμου Αλμυρού εδώ και τέσσερις- πέντε μέρες.

Οι κάτοικοι των δύο χωριών δέχονται βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων στα σταθερά τους τηλέφωνα από άγνωστους άνδρες που μιλούν στην αγγλική και συστήνονται με διάφορα ονόματα.

Λέγοντας ότι είναι δήθεν τεχνικοί της Microsoft ζητούν κωδικούς υπολογιστών για να τους απαλλάξουν τάχα από κακόβουλους ιούς.

Ανάλογα τηλεφωνήματα έχουν γίνει σε τουλάχιστον 10 κατοίκους στον Πτελεό και τουλάχιστον 5 στο Αχίλλειο.

Μάλιστα, οι επιτήδειοι επιμένουν να καλούν ακόμη και στα ίδια τηλέφωνα αν και οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να απαντήσουν και κλείνουν το τηλέφωνο φοβισμένοι.

Ο αυτόματος των τηλεφώνων των απατεώνων φαίνεται να παραπέμπει στην Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ευτυχώς, κανένας πολίτης δεν πείστηκε να δώσει κωδικούς πρόσβασης τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Πολίτες απευθύνθηκαν στον ΟΤΕ για να ζητήσουν οδηγίες και ενημερώθηκαν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι φραγή εισερχόμενων κλήσεων. Ωστόσο, σε σταθερό τηλέφωνο είναι δύσκολο να γίνει η διαδικασία, ενώ ούτως ή άλλως πολλοί από τους πολίτες που μπήκαν στο στόχαστρο των επιτήδειων είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία.

Ο Θανάσης Μάκρας από τον Πτελεό λέει ότι έχει καταντήσει ενοχλητική αυτή η κατάσταση, καθώς οι επιτήδειοι επιμένουν να τηλεφωνούν πεισματικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου Γεώργιος Μαρκάκης λέει αγανακτισμένος ότι εδώ και 4-5 μέρες κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τους σταματήσει.

Επισημαίνεται ότι 72χρονος στη Σκιάθο έπεσε θύμα απατεώνων τις προηγούμενες μέρες που του άρπαξαν ποσό 200 ευρώ από τραπεζικό του λογαριασμό μεταφέροντάς το σε λογαριασμό σε τράπεζα της Ευρώπης δηλώνοντας ψευδώς πως ήταν του παθόντος.

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος έχει φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας.

πηγή:https://www.taxydromos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ