Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Τέα Ιωάννη και παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στην συνεδρίαση ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Τέας Ιωάννης ενημέρωσε τους φορείς ότι βάση νέας εγκυκλίου της Γ.Γ.Π.Π. η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, καθώς και σε συγκεκριμένα δασικά οικοσυστήματα, πάρκα θα εκδίδεται σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. και συγκεκριμένα σε κατηγορία 3 (υψηλή), κατηγορία 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού). Έτσι σχετική απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύει για χθες Παρασκευή 14-07-2023 και για σήμερα Σάββατο 15-07-2023 και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα, συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις μέχρι τώρα ενέργειές της.
Επεσήμανε την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής και γνώσης από πλευράς Δήμων, επικαιροποίησης των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης του πληθυσμού τα οποία ως σήμερα έχουν αποδώσει στις φλεγόμενες περιοχές (καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής).

Η ΠΕΜΣ διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.
Επιπλέον ενημέρωσε τους φορείς ότι ήδη έχουν αποσταλεί έγγραφα στους κτηνοτροφικούς, αγροτικούς και μελισσοκομικούς συλλόγους για αποφυγή εργασιών και ενεργειών τους, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι διοργανωτές των κατασκηνώσεων. Η συνεργασία των εθελοντικών ομάδων είναι πάντα αναγκαία και χρήσιμη.

Ο κος Τέας Ιωάννης ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και γενικά να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Επίσης με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, αποφασίζεται η  προληπτική απαγόρευση διέλευσης περιοχές NATURA, καθώς και σε οικοσυστήματα πάρκα και άλση και η  άμεση τήρηση της εφαρμογής του ανωτέρω μέτρου καθ’ όλη τη διάρκεια που διαρκεί η κατηγορία 3 στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και ιδιαίτερα για τις δασικές εκτάσεις των:
1.Δάσος Κουρί
2.Άγ. Ονούφριος
3.Γορίτσα
4.Μηλιές Νεοχώρι
5.Μπελιάν
6.ΝεοχώριΑφέτες
7.Προμύρι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ