Την τοποθέτηση κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης στα Σχολεία του Δήμου Αλμυρού θα αναλάβει ο Δήμος λμυρού, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, εφαρμόζοντας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που εγκρίθηκε για την περίοδο 2020 – 2025. Ο Δήμος, πρόκειται να προμηθευτεί 33 κάδους οικιακής κομποστοποίησης εντός του Ιουλίου, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στους αύλειους χώρους των σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023 – 2024.

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, αναφέρει τα εξής: «Οι μαθητές μας θα έχουν την δυνατότητα, στην πράξη, να μετατρέψουν οργανικά υπολείμματα, μέσω φυσικής διαδικασίας όπως τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, λαχανικά, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα φυτών του σχολείου τους, φίλτρα καφέ κ.α. σε πλούσιο οργανικό υλικό που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) και εν συνεχεία θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την λίπανση των φυτών του σχολείου τους.

Με την εφαρμογή της κομποστοποίησης στα σχολεία οι μαθητές θα επιτύχουν:

  • Εξοικείωση με την έννοια της ευθύνης να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ Βόλου, με παράλληλα οφέλη στο περιβάλλον και τη μείωση του κόστους διάθεσης.
  • Μείωση της ρύπανσης του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας.
  • Βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών και της φυσικής δομής του χώματος, καθώς οργανικά συστατικά επιστρέφουν στο έδαφος.
  • Ανάπτυξη περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στην κοινότητα.

Παράλληλα μ’ αυτή τη δράση, επίκειται υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και αρχίζει και η εφαρμογή του προγράμματος συνεργασίας του Δήμου μας με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κατά το οποίο ο Δήμος Αλμυρού κάνοντας χρήση της πλατφόρμας εκπαίδευσης e-me (https://e-me.edu.gr) αποσκοπεί σε μια από κοινού αναθεώρηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε όλα τα μαθησιακά περιβάλλοντα να έχουν ίση αξία και οι μαθητές να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, όχι στον αντίποδα της παραδοσιακής σχολικής εκπαίδευσης, αλλά σε μια συμβιωτική σχέση περισσότερο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ