Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή επισκέφτηκε το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ευξεινούπολης, για να συγχαρεί τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου Χρήστο Παρασκευά Κυρίτση που κατέκτησε πρώτο βραβείο στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό 2022-2023 “Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”, που τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.
Ο μαθητής του Γυμνασίου Ευξεινούπολης διακρίθηκε για την εικαστική δημιουργία του, που διαγωνίστηκε και ξεχώρισε, ανάμεσα στα έργα των συνομηλίκων του, στην κατηγορία “Σκίτσο” με τον τίτλο “Η θλίψη του Πολέμου”.
Η υφυπουργός Παιδείας συνεχάρη τον μαθητή, τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές του, που, επίσης, συμμετείχαν στον διαγωνισμό, το σύλλογο διδασκόντων για την εξαιρετική δουλειά, για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνουν στα παιδιά με τη συμμετοχή σε μαθητικούς διαγωνισμούς που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, την κριτική ματιά, τη συνεργασία και την εξωστρέφεια μαθητών και σχολικής μονάδας.
Η κα Μακρή ανέφερε για τη μεγάλη επιτυχία του Χρήστου Κυρίτση: “Ένας μαθητής του σχολείου σας βραβεύτηκε σε έναν διεθνή διαγωνισμό, όπου 259 σχολικές μονάδες από Κύπρο, Ελλάδα και Ομογένεια, 13.000 μαθητές και 1359 μαθητικές δημιουργίες ανέδειξαν ισάριθμους νικητές! Αυτό είναι ένα σπουδαίο νέο, που αξίζει να το αναδείξουμε και να καμαρώνουμε!
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που συμμετείχαν με τα έργα τους και έκαναν την εκπαιδευτική γέφυρα της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας ακόμα πιο στέρεη και τους εκπαιδευτικούς δεσμούς τα ισχυρά θεμέλια της γέφυρας αυτής ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.
Η εκπαίδευση σχετικά με την τουρκική εισβολή και τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο και απαραίτητη αναφορά για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας, που προάγει την καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στεκόμαστε ενωμένοι στον κοινό εθνικό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό Ζήτημα.
Η εκμάθηση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων είναι αναγκαία. Οι νέοι στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και σε όλον τον κόσμο πρέπει να διδάσκονται, να ενημερώνονται και να επικαιροποιούν τη γνώση τους για το Κυπριακό, ένα ζήτημα ανοιχτό, μια πληγή που αιμορραγεί.
Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον σπουδαίο ρόλο στην άρρηκτη σχέση Ελλαδιτών και Κυπρίων διαδραματίζουν ο Ελληνισμός της Ομογένειας και ο Κυπριακός Ελληνισμός της Διασποράς, καθώς μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και θέτουν ισχυρές βάσεις για τη συνέχειά μας μέσω της Παιδείας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.
Συγχαρητήρια, Χρήστο, συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς, για την έμπνευση, την αποτύπωση, τα μηνύματα, τη γέφυρα που απλώνεται στους Ελλαδίτες και Κύπριους συμμαθητές σας σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια”.