Μια νέα στρατηγική εγκαινιάζει η χώρα μας με την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας. Μετά την απόκτηση των μαχητικών Rafale και έπειτα την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας για την παράδοση των φρεγατών BELHARRA ή αλλιώς FDI, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε η αμυντική ικανότητα απέναντι στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. 

Η σύμβαση αυτή, προκάλεσε τρόμο στον Τούρκο Πρόεδρο, αφού αποτελεί μία ιστορική αμυντική συμφωνία, που θέτει τις βάσεις για έναν αυτόνομο/υπερσύγχρονο στρατιωτικό μηχανισμό. 

Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται πως οι δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία, θα γίνουν μία γροθιά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα υπάρξει απειλή πολέμου (casus belli) από την Τουρκική πλευρά. 

Πιο συγκεκριμένα, τα μαχητικά rafale έρχονται για να ενισχύσουν και να θωρακίσουν την αεράμυνα της χώρας. Αποτελούν ένα σύγχρονο υπερόπλο, αφού μπορούν να καλύψουν πολλούς ρόλους ταυτόχρονα και να φέρουν εις πέρας με επιτυχία πλήθος αποστολών. Διαθέτουν 14 τύπους ανάρτησης και δύναται να μεταφέρουν έως 9,5 τόνους φορτίο. Τα μαχητικά αυτά, φέρουν ένα μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, πύραυλο πλεύσης SCALP EG, Exocet AM39 Block 2 Mod 2, αλλά και όπλα ακριβείας όπως το GBU, το AASM  και ένα πυροβόλο των 30mm. 

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, την αμυντική θωράκιση της χώρας μας καλούνται να αναλάβουν οι υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες.

Η πρώτη φρεγάτα κατασκευάζεται ήδη στα ναυπηγία της Naval Group στο Λοριάν. Στην χώρα μας, προβλέπεται η παράδοση τριών φρεγατών, όπου μαζί με τα είκοσι τέσσερα μαχητικά Rafale, θα θωρακίσουν την εξωτερική πολιτική και άμυνα, αφού θα λειτουργούν αποτρεπτικά, για τις όποιες αθέμιτες παραβιάσεις θαλάσσης, αέρος και εδάφους. 

Τα υπερσύγχρονα πλοία θα περιλαμβάνουν: τα ραντάρ sea fire 500, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στο πλήρωμα να καταγράφει λεπτομερώς το παράκτιο περιβάλλον, θα μπορεί να εντοπίζει έως και 800 πιθανούς στόχους σε απόσταση 300χιλιομέτρων και να κατευθύνει με μεγάλη ακρίβεια τους πυραύλους Aster 30, καθιστώντας το έτσι ένα όπλο ακριβείας. Εξάλλου, το οπλικό σύστημα Aster, έχει πολύ γρήγορη ικανότητα εμπλοκής και μπορεί να χτυπήσει στόχους πάνω από 100χλμ. 

Επιπλέον, το οπλοστάσιο των πλοίων θα περιλαμβάνει πυροβόλο 76 χιλιοστών, σύστημα RAM 21 πυραύλων και πυραύλους EXOCET ΜΜ40 BLOCK 3 με δυνατότητα στόχου σε χαμηλό υψόμετρο θαλάσσης. 

Όσον αφορά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, τα πλοία θα διαθέτουν τορπίλες MU90, δύο σόναρ ( το CAPTAS-4 και το KINGKLIP MK2) ενώ θα φέρει επάνω και το ελικόπτερο MH-60R, καθιστώντας το πλοίο έναν πολύ ικανό αντίπαλο για κάθε υποβρύχιο στο Αιγαίο. Τα δύο αυτά σόναρ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αφού το captas-4 έχει πολύ μακρά εμβέλεια, 20% χαμηλότερο βάρος και 50% μικρότερο αποτύπωμα καταστρώματος ενώ το kingklip mk2 περιέχει ηλεκτρο-ακουστικό μορφοτροπέα, προσφέροντας έτσι  δυνατότητα ακριβέστερου υποθαλάσσιου εντοπισμού.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται να συμπληρωθούν από ψηφιακά συστήματα πάνω στο κορυφαίο Κέντρο Πληροφοριών SETIS.

Επομένως, τα 24 μαχητικά Rafale πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 φρεγάτες Belharra σύντομα. Η πρώτη φρεγάτα, αναμένεται πως θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2025, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2025 ενώ η τρίτη το 2026.  

Παράλληλα, συζητάτε η εξασφάλιση τριών κορβετών Gowind, με πλήρη εξοπλισμό. Το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει και μικρότερης κλίμακας οπλισμό, όπως για παράδειγμα, τα SPIKE NLOS καθώς και την ανεύρεση του ιδανικού εθνικού τυφεκίου μάχης.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, μέσα σε λίγους μήνες το αμυντικό σύστημα της χώρας μας πρόκειται να αναβαθμιστεί, με άμεσο επακόλουθο την αλλαγή της εξωτερικής μας πολιτικής. Η γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου αλλάζει. Πλέον η Ελλάδα θα αποτελεί μία ισχυρή δύναμη στην περιοχή, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι η χώρα μας θα πάψει να αναζητά διπλωματικές λύσεις σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Ως βασικός στόχος της χώρας, θα παραμείνει η εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της αποφυγής των ένοπλων συγκρούσεων. 

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει και ο Δημοσθένης « Δει τους ορθώς πολέμω χρωμέουςουκ ακολουθείν τοίς πράγμασιν, αλλά αυτούς έμπροσθεν είναι των πραγμάτων» 384-322π.Χ.

      Πολυχρονοπούλου Αθηνά 

    Φοιτήτρια Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ                                                                                

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ