Ο Άγγελος Συρίγος σκιαγραφεί τις κινήσεις της Τουρκίας και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο αμέσως επόμενο διάστημα

Με την ιδιότητα του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Άγγελος Συρίγος σκιαγραφεί τις προκλήσεις της Ελλάδας απέναντι σε μια ολοένα και πιο οξυμένη επιθετική ρητορική από πλευράς Τουρκίας.

Ο υφυπουργός παιδείας και βουλευτής ΝΔ, Άγγελος Συρίγος μιλά στην Αθηνά Πολυχρονοπούλου και το The Standard για το αφήγημα της αποστρατικοποίησης των νησιών που φέρνει και ξαναφέρνει στον δημόσιο διάλογο ο Ερντογάν, τις συμμαχίες της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αμερική και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ποια η στάση της Ελλάδας έναντι αυτών των προκλήσεων και τι θα πρέπει να αναμένουμε στο επόμενο μέλλον, με δεδομένο πως το 2023 είναι εκλογική χρονιά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Ο Άγγελος Συρίγος στο «The Standard»

Αφού ανέλυσε διεξοδικά τα επόμενα βήματα που αφορούν στον τομέα αρμοδιότητάς του, την παιδεία, ο Άγγελος Συρίγος απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις του The Standard αναφορικά με τα Εθνικά θέματα και τη σχέση της χώρας με την Τουρκία.

Πως κρίνετε τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες και πως κρίνεται και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα;

Α. Συρίγος: «Η Τουρκία έχει μία εξαιρετικά επιθετική ρητορική, το ερώτημα είναι αν θα θελήσει να περάσει σε έργα. Τόσο επιθετική ρητορική όμως, δεν έχουμε ξανά συναντήσει πολλές δεκαετίες τώρα.

Η ελληνική Κυβέρνηση, κινείται σε δύο άξονες, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ισχυρές συμμαχίες, βασισμένα όλα στο Διεθνές Δίκαιο».

Η εκτεταμένη επιθετική της στάση, θα μας οδηγήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή θα προβεί ακόμη και σε μια πολεμική σύρραξη;

Α. Συρίγος: «Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρεμβαίνει όταν έχουμε σοβαρά επεισόδια όπως για παράδειγμα μία πολεμική σύρραξη, δεν σημαίνει όμως ότι τα αποτρέπουν».

Τι ορίζεται για την στρατικοποίηση των νησιών; Αυτή τη στιγμή παραβιάζεται κάποια συνθήκη;

Α. Συρίγος: «Υπάρχουν δύο Συνθήκες: της Λωζάνης και των Παρισιών που προσδιορίζουν το καθεστώς στρατικοποίησης των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και περιλαμβάνουν κάποιες απαγορεύσεις.

Από το 1974 όμως, και με δεδομένη την τουρκική απειλή, η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που ορίζει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας σε περίπτωση επιθέσεως.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε πάρει μέτρα για να αποτρέψουμε πιθανή επίθεση της Τουρκίας, όπως στην Κύπρο το ‘74 και όπως προετοιμάζεται από την ύπαρξη μίας ολόκληρης στρατιάς, τη λεγόμενη στρατιά του Αιγαίου, με αποβατικά σκάφη που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές των νησιών μας».

Να περιμένουμε μια επιθετική ενέργεια στα νησιά του Αιγαίου το προσεχές διάστημα, τι εκτιμάτε;

Α. Συρίγος: «Όλα μπορούν να συμβούν, δε μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».

Τι λένε οι σύμμαχοι και η ΕΕ γι’ αυτή την επιθετικότητα και για τις καθημερινές υπερπτήσεις που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας;

Α. Συρίγος: «Συνήθως, τα άλλα κράτη αποφεύγουν να πάρουν θέση σε τέτοιες αντιπαραθέσεις, είναι όμως τέτοια η ρητορική επιθετικότητα της Τουρκίας και οι ακρότητες που προβαίνει, ώστε κράτη που παραδοσιακά τηρούσαν ίσες αποστάσεις, όπως η Αμερική, βγαίνουν και δηλώνουν ρητώς, ότι δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου και ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι παράνομη διότι πρόκειται για μία Κυβέρνηση που δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

Αυτό δείχνει, ότι και τα άλλα κράτη ανησυχούν. Το πρώτιστο όμως, είναι εμείς τι κάνουμε και όχι οι άλλοι».

Η αυξημένη μεταναστευτική ροή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά, ως ένα μέσο προπαγάνδας και διαστρεύλωσης της πραγματικότητας, με σκοπό την άσκηση πίεσης για να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Α. Συρίγος: «Εκτιμώ, ότι θα έχουμε πίεση σε 4 επίπεδα: νοτίως της Κρήτης, στα πλαίσια να γίνουν έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης από τουρκικά σεισμογραφικά κράτη, μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, με το Abdul Hamıd το γεώτρητικο σκάφος, με την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και με κινήσεις που θα αφορούν τους μετανάστες».

Η στάση της Τουρκίας προς τη χώρα μας έχει να κάνει και με το γεγονός πως πλησιάζουν εκλογές στην Τουρκία και η πλευρά Ερντογάν θέλει να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας του;

Α. Συρίγος: «Αυτή είναι η στρατηγική της Τουρκίας, η στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας και στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει και με την αντίληψη του Ερντογάν, σε σχέση με τις εκλογές που έρχονται.

Δεν είναι διαφορετική η αντίληψη του Ερντογάν με τη στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας, απλώς την εφαρμόζει στην πράξη».

Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, θα μπορούσε να ξυπνήσει τις τουρκικές βλέψεις;

Α. Συρίγος: «Η Τουρκία δεν περιμένει να ξυπνήσει το έχει βάλει στο μάτι εδώ και πολύ καιρό».

Θα ήταν πιο εύκολη για την Τουρκία μια εισβολή στην Κύπρο από ότι στην Ελλάδα;

Α. Συρίγος: «Θεωρώ ότι θα έχουμε επιθετικές ενέργειες, δεν νομίζω ότι μιλάμε για εισβολή, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο».

Το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο θα οξύνει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία;

Α. Συρίγος: «Σίγουρα θα αυξήσει τις εντάσεις, γιατί η Τουρκία θέλει να εμφανίζεται ως εντολοδόχος της Λιβύης νοτίως της Κρήτης, ενώ στην πραγματικότητα είναι δικός της σχεδιασμός».

πηγή:https://thestandard.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ