Στο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με θέμα «Κλιματική Ουδετερότητα – Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης», που πραγματοποιήθηκε στις 21,22 και 23 Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα, συμμετείχε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό και συμμετέχοντας σε πάνελ διαλόγου.

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Η δικτύωση των δήμων της χώρας μας είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί αφενός αναδεικνύει τα προβλήματα που τους απασχολούν, αφετέρου μπορούν να δρομολογήσουν κοινές δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ένα πεδίο, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια δεν φανταζόμασταν ότι θα έρθει -και δεν το λέω για εμάς ή για το πολιτικό σύστημα, που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαμε να πείσουμε την κοινωνία ή να συζητήσουμε στα ευρωπαϊκά fora το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής- είναι η κλιματική κρίση. Αυτή είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα. Έχει αλλάξει τα δεδομένα στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των πολιτών. Πιο συχνά και πιο έντονα σε σχέση με το παρελθόν, βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, που δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών, οι οποίες είχαν φτιαχτεί με άλλα δεδομένα και δυστυχώς δεν δείχνουν την ανθεκτικότητα που πρέπει.

Ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν και τους ιδιώτες: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι πόροι που έχουν διατεθεί την τελευταία περίοδο στον νέο μηχανισμό που έχουμε διαμορφώσει -αυτόν της κρατικής αρωγής- δηλώνουν από μόνοι τους πώς έχουν αλλάξει οι ανάγκες και τα δεδομένα.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαμορφώσει μία νέα στρατηγική, τόσο ως προς το κομμάτι της πρόληψης, όσο και ως προς το κομμάτι της αποκατάστασης. Μία στρατηγική που αποτελείται από 3+1 πυλώνες και κινείται από το κόμματι της πρόληψης έως το κομμάτι της ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές.

Οι περιφερειακοί δήμοι είναι αυτοί που δοκιμάζονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γιατί είναι πιο κοντά στη φύση και αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της διαμόρφωσης του τοπίου.

Πάντα θα είμαστε κοντά για να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Άλλωστε, αυτή είναι και η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην Αργιθέα, σε περιοχές που μένουν λίγοι κάτοικοι, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία, μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα, φυσικό κάλλος, και έχουν λάβει μεγάλη βοήθεια από το κράτος, όπως και άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ