Παράνομες υδροληψίες από καλλιεργητές στο δίκτυο άρδευσης του Πλατάνου και συγκεκριμένα για τη γεώτρηση «Αγριλάκα», εντόπισαν υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑ Αλμυρού, με αποτέλεσμα σε μια περίπτωση να επιβληθεί με ομόφωνη απόφαση το «τσουχτερό» πρόστιμο των 3.565,87, ενώ σε άλλες δύο χρεώθηκε η κατανάλωση βάσει των τελών άρδευσης της Επιχείρησης.
Το θέμα των παράνομων υδροληψιών ιδιωτών για άρδευση των καλλιεργειών τους στην Τοπική Κοινότητα Πλατάνου, συζητήθηκε στην προ ημερών συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Όπως επισημάνθηκε, «υπήρξε εντοπισμός παράνομων υδροληψιών από καλλιεργητές και συγκεκριμένα στα αγροτεμάχια δύο ιδιωτών, τα οποία αρδεύτηκαν χωρίς να γίνουν οι ανάλογες αιτήσεις στην υπηρεσία, ενώ έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ιδιοκτητών με υπεύθυνες δηλώσεις τους του Ν. 1599/1986 (οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για άρδευση των αγροτεμαχίων τους), διαπιστώθηκε ότι άλλος ιδιώτης άρδευσε το αγροτεμάχιό του με καλλιέργεια τριφυλλιού χωρίς να υποβάλει ανάλογη αίτηση άρδευσης στην υπηρεσία».
Να αναφερθεί ότι στην υπ’ αρ. 76/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα «Τιμολόγιο ύδρευσης – αποχέτευσης – άρδευσης έτους 2022» στο Κεφάλαιο Ε άρθρο 1 και στο εδάφιο β αναφέρει ότι «σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη χρήση της άρδευσης από παραγωγό που δεν έχει υποβάλλει αίτηση άρδευσης με τα ανάλογα δικαιολογητικά, θα επιβάλλεται πρόστιμο κατά περίπτωση με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ».
Επίσης, σύμφωνα με τον από 8/9/2022 Πίνακα Υπολογισμού χρέωσης τελών άρδευσης γεώτρησης «Αγριλάκα», σ’ αυτόν χρεώνονται οι δυο πρώτοι ιδιώτες με το ποσό των 589,99 ευρώ και 326,46 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος με το ποσό των 3.565,87 ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης Αν. Δεληζήσης, πρότεινε να χρεωθούν οι τρεις ιδιώτες ως εξής:
– Οι μεν δυο πρώτοι υδρολήπτες, οι οποίοι δικαιολόγησαν τη συμπεριφορά τους με τον ισχυρισμό ότι έχασαν την προθεσμία τόσο από αμέλεια, όσο και εξ αιτίας των συνθηκών της πανδημίας, οι οποίοι συνετέλεσαν στον πρώτο παράγοντα της αμελούς συμπεριφοράς τους και επιπλέον προσήλθαν αυτοβούλως στην Υπηρεσία και εισέφεραν τα στοιχεία του υδρόμετρού τους, ώστε η Υπηρεσία να προβεί στη χρέωσή τους, να απαλλαγούν από την επιβολή προστίμου.
– Ο τρίτος υδρολήπτης να χρεωθεί με το προβλεπόμενο πρόστιμο παράνομης υδροληψίας για την άρδευση των καλλιεργειών του, με κυβικά κατανάλωσης κατά εκτίμηση από την Υπηρεσία και με βάση τον πίνακα που συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία και μετά τη χρέωση αυτή να γίνει επαναϋπολογισμός όλων των χρεώσεων της συγκεκριμένης γεώτρησης και να εκδοθούν τα ανάλογα παραστατικά χρέωσης ή πίστωσης.

πηγή:https://e-thessalia.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ