Το πρωί της Κυριακής, 26 Μαρτίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, με αφορμή τον εορτασμό των 202 ετών από την έναρξη της εθνικής μας επανάστασης του 1821, ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, είχε τη χαρά να προλογίσει το βιβλίο του Ιωάννη Θ. Κουτσοκώστα «Οι Σαρακατσαναίοι στην Κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821», το οποίο τυπώθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αλμυρού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αλμυρού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η Στάνη» και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Σούρπης και Περιχώρων «Το Τσελιγκάτο», το προλόγισαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κος Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) κ. Γεώργιος Μουτσιάνας, ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., κος Γεώργιος Καψάλης.
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο δρ. Ιωάννης Τσιουρής, Βυζαντινολόγος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Αλμυρού κα Αρετή Μπέη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Αθανάσιος Λιούπης, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Ιωάννης Τέας και κ. Γεώργιος Κίτσιος και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού τόνισε την αξία της ανάγνωσης της ιστορίας μας μέσα από κείμενα επιστημονικά τεκμηριωμένα, όπως το βιβλίο του κ. Κουτσοκώστα. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς σταθμούς στην Ιστορία της Ελλάδας, η απαρχή της δημιουργίας της σημερινής Ελλάδας. Αναδεικνύεται η γενναιότητα και η δύναμη ψυχής των Ελλήνων, η ανάγκη τους να παλέψουν για το καλύτερο αύριο, ένα πνεύμα γενναιότητας που παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες και στους σημερινούς μας νέους που απαιτούν ένα ασφαλές μέλλον, κάνοντας μας όλους να αισθανθούμε υπερήφανοι αλλά και περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά μας.
Το βιβλίο του κ. Κουτσοκώστα, δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει τη συμβολή στον αγώνα της Παλιγγενεσίας μίας φυλής πολύ σημαντικής για τον τόπο μας, για την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σαρακατσαναίων αγωνιστών και επομένως ολόκληρης της φυλής, η περηφάνεια, το πάθος για την ελευθερία, τον σεβασμό στις αρχές της οικογένειας και της πατρίδας. Η εκδήλωση με αφορμή το εξαιρετικό αυτό βιβλίο συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δεσμών και σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσαναίων όλης της Ελλάδας, καλλιεργώντας το πνεύμα της φιλοπατρίας και αλληλεγγύης, που τόσο ανάγκη έχουμε στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε. Υπερήφανα, λοιπόν, μπορούμε όλοι να φωνάξουμε δυνατά, ένα μήνυμα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί: Ζήτω η Ελλάδα μας!

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαστε εδώ για να τιμήσουμε και τους Σαρακατσαναίους που συνέβαλαν στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία. Αυτή τη σημαντική συνεισφορά είναι που αναδεικνύει το βιβλίο “Οι Σαρακατσαναίοι στην Κλεφτουριά και στην Επανάσταση του 1821”, με συγγραφέα τον κ. Ιωάννη Κουτσοκώστα. Το έργο αναδείχθηκε μέσα από την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων και έγινε πραγματικότητα χάρη στην απλόχερη στήριξη από τον Δήμο Αλμυρού και από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Η ιστορία και η παράδοση των Σαρακατσαναίων είναι κάτι που με αγγίζει προσωπικά, καθώς συνδέεται με τις δικές μου οικογενειακές μνήμες. Από την πλευρά του πατέρα μου, προέρχομαι και εγώ από σαρακατσάνικη οικογένεια, με αναφορές και ρίζες στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας του Αλμυρού. Μέσα από τις αφηγήσεις του πατέρα μου, την υπερηφάνεια του για τις ρίζες μας, πέρασαν και σε εμάς στοιχεία αυτής της παράδοσης.

Το βιβλίο αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία και την παράδοση των Σαρακατσαναίων. Ρίχνει φως στον βίο και το έργο των ηρώων που δημιούργησαν τις πρώτες σπίθες που έγιναν η φλόγα του αγώνα και η φωτιά της λευτεριάς. Ρίχνει φως στους αγώνες εκείνων, των λίγων στην αρχή, που παρέμειναν αδέσμευτοι, που δεν έσκυψαν το κεφάλι και που κράτησαν τα άρματα ζεστά. Ρίχνει φως στην πίστη και στις θυσίες εκείνων που ενέπνευσαν τους πολλούς και οδήγησαν στον μεγάλο εθνικό αγώνα – που για όλους τους μεγάλους των καιρών εκείνων φάνταζε αδιανόητος.

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μάθει για τη συμβολή και τη δράση των Σαρακατσαναίων αγωνιστών σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως και ιστορίες και ιστορικά συμβάντα που τη συνοδεύουν. Και να ανακαλύψει τις προσωπικότητες, την καταγωγή, τους οικογενειακούς δεσμούς που τους ένωναν, την πορεία και τη δράση των Σαρακατσαναίων κλεφτών, αρματολών και αγωνιστών.

Η καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων “σώζει” την ιστορία στον χρόνο και κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη. Και κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη, τιμούμε τους Σαρακατσάνους, που συνεισέφεραν στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Σήμερα, η Ελλάδα μας είναι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας ακολουθήσει μία ιστορική πορεία με δυσκολίες, αλλά συνεχίζει την πορεία της προόδου και της ευημερίας. Το να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να θυμόμαστε τους προγόνους μας και όσους αγωνίστηκαν, είναι τιμή και ευγνωμοσύνη, αλλά και φάρος αρχών και αξιών για όλους μας. Είναι μία διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές».

Να σημειώσουμε ότι Σαρακατσάνες από του δύο ντόπιους Συλλόγους, είχαν ετοιμάσει διάφορες πίτες για να κεράσουν τους προσκεκλημένους για την παρουσίαση του βιβλίου.

Δείτε φωτογραφίες:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here