Στο Λουξεμβούργο βρέθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου προέδρευσε των εργασιών της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2022. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελεί ένα ανεξάρτητο σώμα που λογοδοτεί άμεσα στο Συμβούλιο των Διοικητών της Τράπεζας και είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της σωστής λειτουργίας της ΕΤΕπ. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απέκτησε την ιδιότητα μέλους της Επιτροπής το 2020, όταν θήτευε ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ από φέτος έχει αναλάβει την προεδρία της. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, ο κ. Χρήστος Τραντόπουλος είχε, επίσης, επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕπ, αλλά και μέλη της ελληνικής κοινότητας εκεί.
Με αφορμή τη συμμετοχή του στις εργασίες των οργάνων της ΕΤΕπ, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε: «Το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Ελεγκτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω από φέτος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα μας και συμβάλλει εδώ και δεκαετίες στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Σημαντική είναι, δε, και η συνεισφορά της ΕΤΕπ στη διαχείριση επενδύσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’.
Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της στενής συνεργασίας είναι η συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, κ. Christian Kettel Thomsen, σύμφωνα με την οποία η ΕΤΕπ συμβάλλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου ‘Ελλάδα 2.0’. Μία συμφωνία που ήταν, μάλιστα, η πρώτη του είδους της και έχει ήδη αρχίσει να καρποφορεί.
Από την πλευρά της Ελεγκτικής Επιτροπής, έχει αναπτυχθεί μία στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των μελών για την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ΕΤΕπ βάσει των υφιστάμενων κανόνων και των βέλτιστων πρακτικών. Είναι προς όφελος όλων μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη των επιχειρήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα χρονολογείται το 1963. Έκτοτε έχουν χρηματοδοτηθεί στη χώρα εκατοντάδες πρότζεκτ, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης τα 44,55 δισ. ευρώ. Σε όρους αξίας, οι πιο σημαντικοί τομείς που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι οι μεταφορές, οι πιστωτικές γραμμές και η ενέργεια. Κατά την προηγούμενη χρονιά, η ετήσια χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα έφτασε το ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 2,7 δισ. ευρώ μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την απόκριση στην πανδημία της COVID-19, καθιστώντας τη χώρα μας τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν δικαιούχο χρηματοδότησης από τον Όμιλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ