Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με πέρσι βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι. Μπορεί να έχουμε φέτος μια αύξηση λίγων λεπτών στο γάλα αλλά η κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του κρέατος, τους έχουν φέρει σε οικονομική απόγνωση.

Το επόμενο διάστημα, με την κακοκαιρία και τις γέννες των ζώων, αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Την Τετάρτη (10/2/2021) θα έχουν τηλεδιάσκεψη για το θέμα εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Στέργιος Κύρτσιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε τα εξής: «η τιμή του γάλακτος στη βόρεια Ελλάδα αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 90 έως 92 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές. Το καλαμπόκι είναι στα 27 έως 28 λεπτά το κιλό (πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 18 λεπτά) και το τριφύλλι στα 26 έως 27 λεπτά (πέρσι 17 λεπτά). Μάλιστα οι έμποροι θέλουν να πληρώνονται από τους κτηνοτρόφους μετρητοίς.

Την Τετάρτη (10/2) θα έχουμε επικοινωνία με το ΥπΑΑΤ και θα ζητήσουμε να πάρει μέτρα. Επίσης θα μιλήσουμε για τα βοσκοτόπια και τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις λόγω του Ιανού. Εμείς ζητάμε άμεσα να προχωρήσει το ΥπΑΑΤ σε πληρωμή ενισχύσεων de minimis. Ακόμη ζητάμε να χορηγήσει επιδότηση στους αιγοπροβατοτρόφους για τα θηλυκά ζώα που κρατάμε για αναπαραγωγή».

Το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θανάσης Λουκμακιάς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Ξάνθη αυτή την εποχή το πρόβειο γάλα κυμαίνεται από 90 έως 94 λεπτά το κιλό. Πέρσι ήταν στα 82 λεπτά. Η αύξηση αυτή όμως, περίπου 10 λεπτά το κιλό, δεν φέρνει κανένα οικονομικό όφελος στους κτηνοτρόφους, αφού έχουμε σημαντική άνοδο τιμών το τελευταίο διάστημα στις ζωοτροφές.

Το καλαμπόκι στην Ξάνθη έχει φτάσει να πουλιέται στον κτηνοτρόφο στα 24 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι είχε 18 λεπτά. Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα η τιμή φτάνει και στα 28 λεπτά από 16 που ήταν πέρσι. Η σόγια είναι στα 53 λεπτά συν ΦΠΑ, από 33 λεπτά συν ΦΠΑ που είχε το περασμένο Νοέμβριο. Τα τριφύλλια πωλούνται αυτή την εποχή στα 22 με 24 λεπτά το κιλό, από 16 έως 17 λεπτά που είχε αυτή την περίοδο πέρσι.

Στην περιοχή οι γέννες αμνοεριφίων, που θα πουληθούν τις ημέρες του Πάσχα, ξεκινούν από τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος για τον κτηνοτρόφο γιατί θα πρέπει να ταΐζει τα αρνιά. Αυτή την εποχή το κρέας πωλείται στα 2,10 ευρώ ζώντος βάρους, που είναι πολύ χαμηλή τιμή».

Ο Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η τιμή του γάλακτος είναι σε υψηλότερα επίπεδα στη Θεσσαλία σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 98 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Το βιολογικό έχει υψηλότερη τιμή. Όμως αν και η χρονιά ξεκίνησε καλά η άνοδος της τιμής στο γάλα ουσιαστικά εξανεμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές κυρίως από το Δεκέμβριο. Για παράδειγμα η τιμή στο καλαμπόκι έφτασε τα 25 έως 30 λεπτά το κιλό (πέρσι 18 λεπτά). Το τριφύλλι είναι στα 27 με 28 λεπτά το κιλό. Οι εκτροφές αυτή την περίοδο λειτουργούν με ζημιά.

Οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν ρευστότητα να αγοράσουν νωρίτερα ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να τις πάρουν οι έμποροι και να τις αποθηκεύσουν. Τώρα βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν κέρδος στην πλάτη των κτηνοτρόφων. Εμείς θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να ενίσχυση την παραγωγή καλαμποκιού στην χώρα μας, με χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης με στόχο την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Επίσης ζητάμε να γίνονται έλεγχοι από το κράτος για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων».

Ο Γιάννης Κυριακούδης, κτηνοτρόφος από τη Θάσο και μέλος του Δ.Σ στο Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Καβάλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι πωλήσεις γάλακτος. Εκτιμώ ότι οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν για το πρόβειο στα 80 λεπτά το κιλό (από 75 λεπτά που ήταν πέρσι) και για το γίδινο στα 50 λεπτά (από 47 λεπτά). Τα νησιά έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις ζωοτροφές. Αυτή την εποχή έχουμε στα 26 λεπτά το κιλό το καλαμπόκι και στα 29 λεπτά το κριθάρι. Οι κτηνοτρόφοι αυτή την περίοδο δεν βγάζουν κέρδος, ενώ όλοι οι άλλοι επαγγελματίες στο γαλακτοκομικό κλάδο κερδοσκοπούν εις βάρος μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη μείωση των ζώων στις εκτροφές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

πηγή:https://www.agrotypos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ