Πόσο απαραίτητοι είναι  οι  Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές  αλλά και η γνώση ΚΑΡΠΑ;

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, τις τελευταίες ημέρες  γίναμε  μάρτυρες σοβαρών περιστατικών  αντιμετώπισης  καρδιακής ανακοπής. Είδαμε λοιπόν πόσο απαραίτητη είναι στους πολίτες, η γνώση της αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής (ΚΑΡΠΑ) και πόσο αναγκαία η ύπαρξη αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε  πολυπληθείς χώρους.  Δύο άνθρωποι σώθηκαν από την καρδιακή  ανακοπή,  ένας 14χρονος αθλητής  στην Ελλάδα και ένας ποδοσφαιριστής στη Δανία, χάρη στην ύπαρξη αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αλλά και στη γνώση αντιμετώπισης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από τους παρευρισκόμενους. Πολλά ακόμη ανάλογα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί κατά καιρούς στην Ελλάδα και σώθηκαν άνθρωποι.  Έχει καταδειχθεί ότι η άμεση έναρξη βασικής υποστήριξης της ζωής (BLS) από τους παρευρισκόμενους μάρτυρες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) στις περιπτώσεις που αυτός είναι διαθέσιμος, μπορεί να καλύψει το κενό μεταξύ του χρόνου κατάρρευσης και της άφιξης των υπηρεσιών Επείγουσας  Προνοσοκομειακής Φροντίδας και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της  επιβίωσης.

Διαπιστώνουμε λοιπόν την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε  χώρους όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, όπως στάδια, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία, δικαστήρια, πολυκαταστήματα κ.λ.π.  Μόνος του όμως ο  αυτόματος εξωτερικός  απινιδωτής δεν μπορεί να σώσει μια ζωή. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει να τον χειρίζεται. Πρέπει οι πολίτες να αφιερώσουν 2 ώρες από τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν ένα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ  ΖΩΗΣ (BLS) (για την περίοδο λόγω covid 2019 η διάρκεια είναι 2ώρες)  ώστε να μπορέσουν με τα χέρια τους να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.  Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!!  ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ!!

Πόσο σημαντική ήταν η κίνηση που έκαναν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  του Γυμνασίου Ευξεινούπολης το 2015!! Αφού παρακολούθησαν το σεμινάριο για την  ΚΑΡΠΑ, από την εξαιρετική εκπαιδευτική ομάδα του 404 ΓΣΝ Λάρισας με επικεφαλής τον Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του ΓΣΝΛ, Καρδιολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό κ. Παρίση Χαράλαμπο, εκπαιδευτή ERC, έκαναν μια εκστρατεία και  συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά 3 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών. Τους πρόσφεραν στον Δήμο Αλμυρού και είναι τοποθετημένοι στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, στο Εθνικό Στάδιο Αλμυρού και στη Σούρπη. Έκτοτε όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης κάθε χρόνο παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κids Save Lives”  από την ομάδα του κ. Παρίση Χ.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης  του  Γυμνασίου Ευξεινούπολης είχαν την τύχη αλλά και  την τιμή να εκπαιδευτούν  αποκλειστικά στην ΚΑΡΠΑ στα πλαίσια του 1ου Πανελλαδικά Επίσημου Σεμιναρίου  Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή,  με την επίσημη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση  σε σχολεία,    που οργανώθηκε  στο σχολείο μας από  το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 ΓΣΝΛ, το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018. Η εκπαίδευση  των μαθητών κατά τη διάρκεια του  προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο είναι  πιστοποιημένο & διεθνώς αναγνωρισμένο,  περιείχε  μαθήματα εκμάθησης θεωρητικών γνώσεων  και πρακτική σε πραγματικά σενάρια, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γερή βάση και να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη. Είμαστε το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που οι μαθητές του πήραν πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ το 2018. Το  EUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL  (ERC, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) περιγράφει με  τον τίτλο  “Έλληνες σπουδαστές σώζουν ζωές”, τη διοργάνωση του 1ου  Επίσημου Σεμιναρίου BLS Πανελλαδικά στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης  τον Φεβρουάριο 2018, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια των μαθητών να προσφέρουν τρεις   απινιδωτές  στην πόλη τους  https://www.erc.edu/news/greek-students-save-lives.

Από τότε οι μαθητές της Γ΄  τάξης  παρακολουθούν κάθε χρόνο, το 5ωρο σεμινάριο και παίρνουν την πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ.  Μόνο φέτος οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου, λόγω του Covid 2019,  δεν κατάφεραν να πάρουν την πιστοποίηση αλλά ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη σχολική χρονιά καθώς με την ίδρυση των Λυκειακών Τάξεων θα παρακολουθήσουν το αντίστοιχο σεμινάριο και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου στο σχολείο μας.

Το σχολείο μας διαθέτει αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, από τον Σεπτέμβριο 2019,  τον οποίο πρόσφερε ο Περιφερειάρχης  Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός  και η Αντιπεριφερειάρχης  Μαγνησίας  κ. Δ. Κολυνδρίνη, ως επιβράβευση  των  δράσεων των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας.

Επίσης στη διάρκεια της θητείας μου  με τη  Δημοτική Αρχή του κ. Εσερίδη Δ. καταφέραμε  να επιμορφώσουμε  και  να  πιστοποιήσουμε περισσότερους από  500  συμπολίτες  μας  στα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ που οργανώσαμε ως Δήμος Αλμυρού. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και στο μέλλον καθώς αποδεικνύεται κάθε ημέρα από τα γεγονότα, πόσο απαραίτητη γνώση αλλά  και σημαντική,  είναι για τους απλούς πολίτες η γνώση της ΚΑΡΠΑ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ,  για την πολύτιμη γνώση που  προσφέρει στους μαθητές μας ο κ. Παρίσης  Χαράλαμπος και η ομάδα του, είναι το λιγότερο που μπορούμε να τους απευθύνουμε. Ένα ευχαριστώ  για την  μοναδική εμπειρία που έζησαν οι μαθητές μας και την ευκαιρία που τους δόθηκε να αποκτήσουν  πιστοποιημένες γνώσεις στην ΚΑΡΠΑ. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε μαζί τους.  Είναι πολύ σημαντικό το έργο τους και η προσφορά τους στους μαθητές αλλά και στους συνανθρώπους μας!!

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης

Μαρία  Σταυραντώνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ