Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου επισκέφτηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές και να συνεργαστεί με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος πραγματοποίησε αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές στα χωριά Μέλαμπες και Κρύα Βρύση, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον Δήμαρχο και αυτοδιοικητικούς στο δημαρχείο στο Σπήλι.

Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Κοινότητες Αγίας Γαλήνης, Μελάμπων, Σαχτουρίων, Κρύας Βρύσης και Ορνές της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης και η Κοινότητα Ροδάκινου της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Παράλληλα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε συνολικά πέντε αποφάσεις ύψους 475.000 ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών στην περιοχή και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ προς τον Δήμο Αγ. Βασιλείου για έργα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών, με τη χρηματοδότηση να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για την αποτελεσματικότερη στήριξη του Δήμου.

Επίσης, δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ Β’ 5768/10.11.2022). Η ΚΥΑ αφορά τις εξής περιοχές:

α) Δημοτική Κοινότητα Ροδακίνου της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, και

β) Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Γαλήνης, Κρύας Βρύσης, Μελάμπων, Ορνές, Σακτουρίων της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Σπήλι, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό δήλωσε σχετικά: «Βρεθήκαμε σήμερα στον Δήμο Αγ. Βασιλείου, όπου πραγματοποιήσαμε αυτοψία σε πυρόπληκτες περιοχές, στους Μέλαμπες και την Κρύα Βρύση, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στην έδρα του Δήμου στο Σπήλι, ο οποίος έχει εκτάκτως χρηματοδοτηθεί με 875.000 ευρώ την τελευταία περίοδο. Και θα συνεχιστεί αυτή η στήριξη.

Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου προχωρά κανονικά. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις, ενώ το υπόλοιπο τμήμα αφορά δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ως εκ τούτου, η έμφαση δίδεται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις σχετικές διαδικασίες να προωθούνται από τον ΕΛΓΑ για φυτικό και ζωικό κεφαλαίο, ενώ η κάλυψη των φυτικών μέσων παραγωγής -δηλαδή και των δέντρων- θα προωθηθεί από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με τη συνεργασία του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Οικονομικών. Πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά το προηγούμενο έτος, μετά τις φωτιές του καλοκαιριού του 2021. Πλαίσιο που περιλαμβάνει διαδικασίες προκαταβολής και επιχορήγησης σε χρόνους υποπολλαπλάσιους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και με ύψος στήριξης προς τους αγρότες υπερπολλαπλάσιο σε σύγκριση με το καθεστώς των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που παραλάβαμε. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ