Στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που προωθούνται από το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «προς το παρόν, το συνολικό κόστος για το πρώτο τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει παρεμβάσεις σε τρία βασικά πεδία:

Πρώτον, στα ενοίκια των πληττόμενων. Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με κρατική εντολή (για παράδειγμα η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού), καθώς και οι επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται σοβαρά (τουρισμός και μεταφορές) δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Μάρτιο. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε αυτές τις επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Παράλληλα, ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το πρώτο τρίμηνο, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή εργασίας και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. 

Δεύτερον, στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέχρι σήμερα, συμψηφίστηκαν σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ καταβλήθηκε σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο. Ακόμη, μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασίας για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων, ενώ θα καταβληθεί η αποζημίωση για τον μήνα Δεκέμβριο. Επίσης, ξεκινά μέχρι την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία δήλωσης από ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο, ώστε μέχρι τις αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας. Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Τρίτον, στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με την καταβολή του 5ου κύκλου να συνεχίζεται αυτές τις ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, μόνο για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει καταβληθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το εν λόγω εργαλείο θα συνεχιστεί και για 6ο και 7ο κύκλο, για να στηριχθούν οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει άμεσα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Ιουλίου 2021. Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου. Και στους δύο κύκλους, θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Φεβρουάριο, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται. Συνολικά, μέσω του μέτρου θα δοθεί ρευστότητα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ