Στο Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου πρόκειται να εγκατασταθεί η μία Βάση Ετοιμότητας και Επιφυλακής του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας», το οποίο και ψηφίστηκε την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύσταση συνολικά έξι Βάσεων Ετοιμότητας και Επιφυλακής ανά την ελληνική επικράτεια, οι οποίες αποτελούν ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εν λόγω βάσεις υπάγονται διοικητικά στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος και επιχειρησιακά στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών σχεδίασης και υλοποίησης του Eθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Η τρίτη Βάση Ετοιμότητας και Επιφυλακής θα εγκατασταθεί τελικά στο Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας και σε συνέχεια πρότασης φορέων, όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, κατά τη διαβούλευση στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, αλλά και θετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος, η τρίτη Βάση Ετοιμότητας και Επιφυλακής του Πυροσβεστικού Σώματος -στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού- θα εγκατασταθεί τελικά στο Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για μία επιχειρησιακά ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μία ευρύτερη περιοχή κάλυψης της Κεντρικής Ελλάδος, περιλαμβάνοντας τόσο τα ηπειρωτικά, όσο και τα νησιωτικά τμήματα αυτής. Μία επιλογή σε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και έρχεται να διευθετήσει κενά του παρελθόντος και να εισάγει νέες διαδικασίες, μέσα και μηχανισμούς».

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί, ότι για το εν λόγω καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε αναφερθεί σε ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης -πριν από ένα περίπου μήνα- στην 111η Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου, με τίτλο «Αεροδιάσωση στο Υγρό Στοιχείο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here