Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, στις Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών, κ. Γιώργου Λαμπρούλη και κ. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκη.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας και Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γιώργου Λαμπρούλη, είχε ως θέμα, τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, κατά την οποία Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «[…] ο κρατικός μηχανισμός ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Ήμουν εκεί και θα είμαι εκεί. Θα είμαστε όλοι εκεί. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η κακοκαιρία και η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να συνεχίσουμε τον δρόμο ανάπτυξης που είχαμε χαράξει όλα αυτά τα χρόνια και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε […]».

 Επιπρόσθετα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως: «[…] κοινός τόπος όλων θεωρώ ότι είναι μια βασική παραδοχή και αυτή η παραδοχή είναι ότι η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και σε όλες τις διαστάσεις. Δεν ήταν ίδιες οι κλιματικές συνθήκες πριν από λίγα χρόνια ίδιες και τώρα. Και σίγουρα νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει και στις αντοχές των υποδομών. Υποδομές που είχαν δημιουργηθεί πριν από δεκαετίες ή υποδομές που είχαν κατασκευαστεί με βάση τα δεδομένα άλλων κλιματολογικών συνθηκών είναι εκτεθειμένες στις πιέσεις της κλιματικής κρίσης. Πάντα λοιπόν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δοκιμάζει τις υποδομές και όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πρωτόγνωρο φαινόμενο, υπάρχουν υποδομές που δεν αντέχουν, όπως έγινε και στον «Ιανό» όπου υποδομές δεν άντεξαν. Υπήρχαν υποδομές που δεν άντεξαν και είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, στο Μουζάκι και αλλού. Είναι περιοχές στις οποίες έγιναν παρεμβάσεις θωράκισης, έγιναν νέες υποδομές. Στην περίπτωση της κακοκαιρίας «Daniel» είχαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε άλλες περιοχές όπως ο Παλαμάς, η Λάρισα, οι περιοχές της Κάρλας, η Φαρκαδόνα και αλλού. Άρα είναι περιοχές στις οποίες φυσικά και πρέπει να γίνουν σημαντικές και δομικές παρεμβάσεις, όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός. 

Χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ενός οργανισμού με σκοπό να έχει τον κεντρικό σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και η προώθηση μόνιμων λύσεων στον τομέα της άρδευσης. Το υδατικό ζήτημα απασχολεί τη Θεσσαλία -και το γνωρίζετε πολύ καλά- εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Ήρθε η ώρα να το επιλύσουμε. Δε θα το αφήσουμε έτσι. Έργα λοιπόν έγιναν, γίνονται και σίγουρα θα γίνουν πολλά ακόμα δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Αυτό είναι το ελάχιστο χρέος που έχουμε να κάνουμε απέναντι στη Θεσσαλία και στους Θεσσαλούς. Όλοι μαζί λοιπόν θα εργαστούμε -και εννοώ όλοι μαζί- για να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και να επιστρέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην πορεία ανάπτυξης που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Μπορούμε, πρέπει, και όπως σας είπα είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε […]».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή, κ. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκη, με θέμα την καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δήμο Αχαρνών. Κατά την απάντησή του, ο Υφυπουργός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, όπως διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ίσχυε πριν το 2019, αλλά και με ό,τι ίσχυε πριν από μία δεκαετία. Τότε δεν υπήρχε η αντίστοιχη πρόνοια του κράτους, τότε δεν υπήρχαν ειδικά καθεστώτα στήριξης κλάδων και περιοχών, τότε δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για την αποκατάσταση και στήριξη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού που έχουμε κάθε χρόνο για τη διάθεση ως προς τη στήριξη και αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Τότε δεν υπήρχε ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τότε δεν υπήρχαν νέες υπηρεσιακές δομές, όπως η νέα γενική γραμματεία που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες. Τότε δεν υπήρχαν πρώτες καταβολές, προκαταβολές, γενναίες αποζημιώσεις. Τότε το μέτρο του χρονικού υπολογισμού της καταβολής ήταν τα έτη και όχι μέρες ή εβδομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα διατέθηκαν 25 εκατομμύρια στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Άρα τώρα λοιπόν ο χρονικός ορίζοντας είναι μέρες και εβδομάδες, δεν είναι έτη […]».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ