Το ποσό των 225.000 ευρώ ζητεί ο Δήμος Αλμυρού με αίτημα που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές σε υποδομές που προκάλεσε η φονική θεομηνία «Daniel» στις Δημοτικές Ενότητες Ανάβρας, Πτελεού και Σούρπης. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από κάθε είδους φυσική καταστροφή ένεκα σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών, κατολισθήσεων, χιονοπτώσεων, παγετώνων κ.λπ. σε υποδομές αρμοδιότητας των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Σχετική κατά πλειοψηφία απόφαση για την υποβολή της πρότασης έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών είναι μεταξύ άλλων:
Έργα / μελέτες που αφορούν στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών των μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Έργα / μελέτες που αφορούν στην εφαρμογή μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές στις υποδομές αρμοδιότητας των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και όχι σε έργα νέων βελτιωμένων υποδομών. Οι προμήθειες μονίμων εξοπλιστικών μέσων ή τεχνικού ή άλλου υλικού εξοπλισμού. Πάσης φύσεως έξοδα που σχετίζονται ευθέως μ ́ αυτά.

Στις Μη επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται οι λειτουργικές δαπάνες και οι εργασίες τακτικής συντήρησης υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού.
Να αναφερθεί ότι οι δικαιούχοι που η παρούσα χρηματοδότηση σχετίζεται με προηγούμενες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΣ οφείλουν να καταθέσουν σχετικό πίνακα με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από το υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση που υπάρχει συσχέτιση δύναται η εν λόγω πρόταση να χρηματοδοτηθεί από τον ενάριθμο του έργου των προηγούμενων χρηματοδοτήσεων.

Τέλος οι δικαιούχοι που εμφανίζονται στον σχετικό πίνακα παραπάνω από μια φορά έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μια πρόταση για την περίπτωση ομοειδών έργων τα οποία θα εξειδικεύονται στο Τεχνικό Δελτίο σε υποέργα και να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις για την περίπτωση διαφορετικών έργων.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ για τον Δήμο Αλμυρού η πρόταση χρηματοδότησης αφορά «Δράσεις και παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας στο Δήμο Αλμυρού και αποκαταστάσεις ζημιών σε δίκτυα και υποδομές σε ΤΚ Ανάβρας, ΔΕ Πτελεού και ΔΕ Σούρπης».

Δήλωση στοιχείων πλημμυροπαθών
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αλμυρού αναφέρει ότι «οι δημότες της Δ.Ε. Αλμυρού, των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που διήρκησαν από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου και των εξαιτίας αυτών πλημμυρικών φαινομένων, να καλούν τις ώρες 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ., στο τηλέφωνο 2422350215, ώστε να δηλώνουν στοιχεία και διεύθυνση κατοικίας που υπέστη ζημίες, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των επιτροπών της ΓΔΑΕΦΚ. Για την ημερομηνία έναρξης των αυτοψιών στη ΔΕ Αλμυρού, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ