Συνεχίζεται η διαδικασία καταβολής της πρώτης αρωγής προς τους πολίτες που έχουν πληγεί από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα από δυο καταβολές, διατέθηκαν 8,17 εκατ. ευρώ σε 3.211 συμπολίτες μας, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής, για την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Συνολικά, έχουν καταβληθεί πάνω από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 πολίτες, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις.

Όσον αφορά τη Μαγνησία, αθροιστικά και μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν καταβληθεί, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, 6.626.428 ευρώ σε 2.001 πολίτες που επλήγησαν από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσό κατανέμεται σε 4,68 εκατ. ευρώ σε 1.356 φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη της οικοσκευής και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, 0,21 εκατ. ευρώ σε 40 φυσικά πρόσωπα για την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και 1,73 εκατ. ευρώ προς 605 επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγρότες – εκ των οποίων οι περισσότερες είναι επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «και την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν κανονικά και με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς οι καταβολές της πρώτης αρωγής σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνεχίστηκαν οι καταβολές και στη Μαγνησία, πριν να έχει συμπληρωθεί 1,5 μήνας από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, έχουν καταβληθεί συνολικά 6,6 εκατ. ευρώ προς 2.000 συμπολίτες των οποίων είτε το σπίτι, είτε η επιχείρηση, είτε η κτηνοτροφική μονάδα, είτε το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός της αγροτικής τους εκμετάλλευσης έχουν πληγεί από την πλημμύρα. Πρόκειται για πρώτη αρωγή που καταβλήθηκε μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, σε συνέχεια και των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο, συνεχίζεται, με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και σε άμεση επικοινωνία με όλους τους πολίτες των περιοχών. Άλλωστε, παράλληλα με τις τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας, έχουμε τοποθετήσει εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα για την ενημέρωση των πολιτών για το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής – για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια και στα λοιπά κτίρια, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την στελέχωση του τοπικού γραφείου στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζω ότι στους Δήμους που επλήγησαν από το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο – αυτό με την ονομασία Elias – το έργο της καταγραφής των ζημιών στην οικοσκευή το εκτελούν οι επιτροπές των Δήμων με την ενίσχυση να προέρχεται μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση που τους παρέχεται από το κράτος. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, χωρίς να αποκλίνουμε από το στόχο μας, που είναι να χορηγήσουμε την αρωγή του κράτους όσο πιο γρήγορα γίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 συμπολίτες μας. Και θα καταβληθούν και άλλα φυσικά, με νέες καταβολές και την επόμενη εβδομάδα».

Τέλος, σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ