Ο Δήμος Αλμυρού, εντός των ορίων του οποίου υπάρχουν τρεις ενάλιες αρχαιότητες σε Κίκυνθο, Γλάρο και Τηλέγραφο, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει το πρώτο στην Ελλάδα Τεχνητό Υποβρύχιο Αξιοθέατο, ενάμιση μίλι μακριά από το τελευταίο σημείο της ενάλιας αρχαιότητας του Τηλέγραφου, σε χώρο που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι μελετητές.
Μέσα στον θαλάσσιο αυτό χώρο, θα εκτίθεται η μυθολογική και ιστορική διαδρομή της περιοχής, ενώ θα υπάρχουν γλυπτά έργα τέχνης εμπνευσμένα από την πλούσια μυθολογική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας, με τους Θεούς του Ολύμπου αλλά και τους τοπικούς ομηρικούς ήρωες (Αχιλλέας, Διομήδης, Ιόλαος).
Η θαλάσσια έκταση που χρειάζεται ένα τέτοιο αξιοθέατο είναι σχετικά μικρή. Τα γλυπτά έργα τέχνης θα είναι βάρους 3-5 τόνων και θα βρίσκονται βυθισμένα σε βάθος από 12 έως 15 μέτρα στην θαλάσσια περιοχή Πτελεού-Αχιλλείου, ενώ την κατασκευή τους θα αναλάβει η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, είναι ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τεράστια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Αλμυρού, καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν 3 με 4 εκατομμύρια πολίτες που ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό.
Συγχρόνως με τους τρεις Επισκέψιμους Αρχαιολογικούς Χώρους στην Αμαλιάπολη και στις Νηες και την κατασκευή του Κέντρου Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Κοινού στην Αμαλιάπολη, δημιουργείται ένα δίκτυο προορισμών πολιτιστικής κληρονομιάς στο οποίο κάθε κομμάτι θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το άλλο.
Εξάλλου οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με κάποιες μορφές μαζικού τουρισμού καθώς η περιοχή του Υποβρύχιου Αξιοθέατου εμπλουτίζει τους γειτονικούς ψαρότοπους.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που επιτυγχάνεται, καθώς θα αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων, θα υπάρχει άνοιγμα της αγοράς σε νέες τουριστικές δραστηριότητες, θα υπάρχει αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού και θα προσελκύσει επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ασφαλώς πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως ο Δήμος Αλμυρού είναι έτοιμος να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του οραματικού σχεδίου ανάπτυξης και προβολής της περιοχής.