Συνεδρίασε στο Δημαρχείο το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλμυρού, υπό την Προεδρία του Δημάρχου Αλμυρού κ. Εσερίδη, με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
 
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Σπανός, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ κ. Δαλακούρας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μαγνησίας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα, του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού, του Λιμενικού Τμήματος Αμαλιάπολης, του Δασαρχείου Αλμυρού, του ΕΚΑΒ και του Λιμεναρχείου.
 
Ο Δήμαρχος Αλμυρού τόνισε πως σε άμεση προτεραιότητα έχει τεθεί η αποκατάσταση της γέφυρας του Ξηριά, έργο επείγουσας ανάγκης για την απρόσκοπτη επικοινωνία και μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών και ήδη έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στον Περιφερειάρχη.
 
Επισήμανε ακόμη τη μεγάλη σημασία που έχει για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων η ενεργοποίηση και η συνεργασία των δημοτών με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
 
Τόνισε πως από τη μεριά του Δήμου ήδη γίνονται -και θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον- όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία ενόψει του θέρους (τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών στον Πτελεό, καθαρισμός και διάνοιξη αγροτικών οδών, καθαρισμός και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο κλπ).
 
Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων μίλησαν για την ανάγκη να υπάρχει ένα προκαθορισμένο σημείο συνάντησης σε περιπτώσεις ανάγκης το οποίο πρέπει να γίνει κτήμα των κατοίκων, καθώς και για την καταγραφή όλων των δημοτών που διαθέτουν μηχανήματα έργου.
 
Επίσης, μεγάλη σημασία δόθηκε στην αντίστοιχη καταγραφή από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων όλων των πολιτών ευπαθών ομάδων με προβλήματα υγείας ή αδυναμία μετακίνησης, ώστε να έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο έργο του ΕΚΑΒ ή της Πυροσβεστικής.
 
Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης καθώς και των προπαρασκευαστικών ενεργειών που απαιτούνται όπως η εκπόνηση σχεδίου συνεργασίας,  σχεδίου απομάκρυνσης των πολιτών, η φροντίδα για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, η ενημέρωση των πολιτών, τα υδροστόμια κλπ.
 
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στο επιχειρησιακό κομμάτι όπως οι μη καθαρισμένοι δρόμοι, κάτοικοι που αρνούνται να αποχωρήσουν, η έγκαιρη προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.
 
Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι οι κλιματικές συνθήκες θα είναι στο εξής ιδιαίτερα δύσκολες και τα φαινόμενα ακραία, γι’ αυτό και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση και ο αρτιότερος συντονισμός των δράσεων, πάντα σε συνεργασία με τους δημότες.
 
Το Συντονιστικό όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στον επόμενο μήνα για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αξιολογήσει την πρόοδο του σχεδιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ