ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ! ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΣ!

Τηγανέλαιο είναι οποιοδήποτε λάδι με το οποίο έχουμε τηγανίσει, δηλαδή ελαιόλαδο, σπορέλαια, πυρηνέλαιο. Αν το τηγανέλαιο  πεταχτεί στον νεροχύτη μας, θα καταλήξει στην αποχέτευση και μάλλον στη θάλασσα ή στα υπόγεια νερά, μολύνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια.

Στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης, χρόνια τώρα, πρωτοπορούμε και ανακυκλώνουμε το τηγανέλαιο και το σχολείο παίρνει ανταποδοτικά απορρυπαντικά και καθαριστικά. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύουμε το περιβάλλον και εξοικονομούμε πόρους, ενέργεια και χρήματα.

H χρήση του ανακυκλωμένου τηγανέλαιου  είναι συνήθως η παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο είναι το καθαρότερο καύσιμο αυτή τη στιγμή. Εκτός από το περιβάλλον, ωφελείται και η εθνική οικονομία  από την ανακύκλωση του τηγανέλαιου γιατί κάθε λίτρο καυσίμου που παράγεται από τα δικά μας σκουπίδια, στην πραγματικότητα, υποκαθιστά ένα λίτρο ορυκτού πετρελαίου που εισάγουμε πανάκριβα από κάποια άλλη χώρα.

Μάλιστα, ένα λίτρο τηγανέλαιο παράγει ένα λίτρο καύσιμου.

Έτσι και μειώνονται τα απόβλητα που καταλήγουν στο νερό, και υπάρχει χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας των λυμάτων και μειώνεται η εξάρτηση για ενέργεια από το εξωτερικό.

Στο σχολείο ανακυκλώνουμε επίσης τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία αποδίδουμε στο Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» και μετατρέπονται σε αναπηρικά αμαξίδια, μια κίνηση οικολογική, αλλά και εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.  Πρόσφατα  οι μαθητές μας αποδώσανε μια μεγάλη ποσότητα από καπάκια στο Σωματείο «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ», και ευχαριστούμε πολύ την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λ.Τ.Ευξεινούπολης  κα Δήμητρα Στεφανή – Θεοδωράκη, για την πολύτιμη συνδρομή της ώστε να μεταφερθούν τα καπάκια από το σχολείο μας στον «Ιππόκαμπο».

Τη Δευτέρα  το  μεσημέρι 22/1/2024 δεχτήκαμε μια ευχάριστη επίσκεψη από τους μικρούς μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ευξεινούπολης μαζί με τις νηπιαγωγούς τους, οι οποίοι  γέμισαν με χαρά την κόκκινη καρδιά της αγάπης, με καπάκια από πλαστικά μπουκάλια.

Επίσης ανακυκλώνουμε  μπαταρίες μέσω της ΑΦΗΣ αλλά και πλαστικό και χαρτί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ