Τη Δευτέρα 19/02/24 στο Δημαρχείο Αλμυρού 2 σχολεία ένωσαν τις δυνάμεις τους  για να αναδείξουν  πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής του Αλμυρού.  Ειδικότερα το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης  από το προηγούμενο σχολικό έτος (2022-23) συνεργάστηκε με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, υιοθέτησε το θέατρο των  Φθιώτιδων Θηβών  και μελέτησε  την αρχαία Άλο. Το σχολικό έτος 2023-24, το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης  απηύθυνε πρόσκληση  στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού για να συνεργαστούν ώστε να χαράξουν το πολιτιστικό μονοπάτι που θα ακολουθούσε ένας κάτοικος της Αρχαίας Άλου προκειμένου να παρακολουθήσει μια παράσταση στο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών. Μάλιστα η πορεία αυτή παρουσιάζει  πολιτιστικές αλλά και περιβαλλοντικές προεκτάσεις που και τα δύο σχολεία ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν. Το 1ο Γυμνάσιο αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Σημείο εκκίνησης για το πρόγραμμα αυτό, ο σάκκος  που θα έφερε μαζί του ο περιηγητής με τα τρόφιμά του,   που αποτέλεσε τον πυρήνα έρευνας  των δύο σχολείων σε επίπεδο:

  • Πολιτιστικό: μελετήσαμε τις  συνήθειες των ανθρώπων και προβληματιστήκαμε για τη διαχρονικότητα του θεάτρου στην εποχή μας.
  • Περιβαλλοντικό: Οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται άρρηκτα με την γεωλογική και γεωγραφική ταυτότητα της περιοχής. Το δρυοδάσος Κουρί, οι λίμνες  Ζερέλια αλλά και  το μικροκλίμα της περιοχής  έχουν τη δυναμική τους  στην παραγωγή και καθιέρωση των διατροφικών συνηθειών.

Στην έρευνα  τους οι μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και προβληματισμούς  αλλά τους δημιουργήθηκαν και απορίες και με την μορφή  αιτημάτων θέλησαν να τα  εκφράσουν στον Δήμαρχο της πόλης μας. Συγκεκριμένα:

  • Οικοδόμηση πέτρινου θεάτρου στον χώρο της Αρχαίας Άλου, αρχιτεκτονική φωταγώγηση των τειχών της πόλης και κατασκευή του πέτρινου μονοπατιού που θα διευκολύνει την επίσκεψη του κοινού στον χώρο της.
  • Πρόταση εκκίνησης διαδικασίας ένταξης της περιοχής μας (δρυοδάσος Κουρί, Λίμνες Ζερέλια,) στο Εθνικό Δίκτυο Γεωπάρκων και δημιουργία ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Ο Δήμαρχος παρακολούθησε με προσοχή τις προτάσεις των μαθητών  και τους επαίνεσε για την πρωτοβουλία τους και για την πολιτική τους ενεργοποίηση, συνεχάρη δε και τους εξαίρετους εκπαιδευτικούς των παιδιών. Επιπροσθέτως έλαβε σοβαρά τις προτάσεις τους και δεσμεύτηκε να διερευνήσει την υλοποίηση τους  σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Στη συνάντηση παρίσταντο η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Σταυραντώνη Μαρία, ο συντονιστής του προγράμματος Τζαφλέρης Γεώργιος και οι καθηγητές  Γεωργακοπούλου Αργυρώ και Τσιαμανή Ελένη (Γ/σιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης),  Καραδήμα Κωνσταντίνα  και Κωνσταντινίδη Ελένη (1ο Γ/σιο Αλμυρού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ