Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη συντήρηση του τέμπλου στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς στο πλαίσιο  προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη συντηρούμε και διασώζουμε ένα ιστορικό ναό του Πηλίου. Συνεργαζόμαστε, ενώνουμε δυνάμεις και οδηγούμαστε σε αποτελέσματα δημιουργίας. Προστατεύουμε την θρησκευτική μας κληρονομία και τα μνημεία της Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι έργο του 1884. Ακολουθεί τον ρυθμό των νεοκλασικών έργων του 19 ου αιώνα με στοιχεία μπαρόκ στη διακόσμηση. Στην μπροστινή όψη του τέμπλου διαπιστώνονται εκτεταμένες φθορές, λόγω ανθρώπινων επεμβάσεων αλλά και λόγω φυσικών φθορών. Αντιστοίχως στην πίσω όψη του τέμπλου παρατηρήθηκε ότι κατά τους μεταγενέστερους χρόνους πραγματοποιήθηκαν εργασίες επιχρίσματος σε όλο το σύνολο της πίσω επιφάνειάς του.

Τέλος σε ότι αφορά τις εικόνες του τέμπλου, συντήρηση θα χρειαστούν οι εικόνες των προφητών, η εικόνα του Παλαιού των ημερών (εντός της τριγωνικής μετόπης) καθώς και οι εικόνες του βηθομύρου.

Ειδικότερα οι εργασίες που υλοποιούνται είναι:

  • Έλεγχος μόνιμης στήριξης του τέμπλου.
  • Συντήρηση επιφάνειας τέμπλου (πίσω όψη και μπροστινή όψη).
  • Αισθητική αποκατάσταση.
  • Εφαρμογή προστατευτικού επιχρίσματος βερνικιού.
  • Εργασίες απεντόμωσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ