Η προσπάθεια ανάδειξης των υγειοπροστατευτικών και φαρμακευτικών χαρακτηριστικών της ελιάς της νοτιοδυτικής Μαγνησίας και των παραγώγων της, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, το Σάββατο 21 Αυγούστου, με τους εκπροσώπους του ελαιουργικού φορέα «Olivetto Magnes», τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και τον καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτα.

Ο Σύνδεσμος Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας «Olivetto Magnes» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 και ήδη αριθμεί περισσότερους από 100 παραγωγούς της περιοχής. Στόχος του φορέα, με έδρα τον Πτελεό, είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου που θα κάνει την ελαιοκομία βιώσιμη και ελκυστική στις νεότερες γενιές. Αυτό θα επιτευχθεί δίνοντας έμφαση στην παραγωγή υψηλής διατροφικής και υγειοπροστατευτικής αξίας επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου που μπορούν να δώσουν οι τοπικοί ελαιώνες, αξιοποιώντας τα οφέλη που προσφέρουν η ντόπια ποικιλία, το μικροκλίμα, η επιστήμη και η τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κουρέτας εξήγησε όλα τα βήματα που χρειάζονται μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή η δημιουργία ετικέτας «ελαιώνα Νοτιοδυτικής Μαγνησίας» και η διάκριση, τόσο της βρώσιμης ελιάς τόσο και των παραγώγων της, ως τοπικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καλλιέργειας, ελαιοκομίας και διατροφικής αξίας.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Δήμου Αλμυρού, καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Β. Χατζηκυριάκο, προτίθεται να έρθει σε προγραμματική συμφωνία με το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ομάδα του καθηγητή Δημ. Κουρέτα, ώστε να βοηθήσει έμπρακτα τους ελαιοπαραγωγούς να θωρακίσουν την αξία προέλευσης του προϊόντος από τη νοτιοδυτική Μαγνησία.

Ο κ. Μαραβέγιας συνεχάρη τη διοίκηση του Συνδέσμου «Olivetto Magnes» για το εγχείρημα και παράλληλα εξήρε τη συνεισφορά τόσο της δημοτικής αρχής Αλμυρού, όσο του καθηγητή κ. Κουρέτα. «Η συγκεκριμένη συνάντηση έθεσε τις βάσεις μιας συνεργασίας η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέσα από στοχευμένες δράσεις, ενισχύοντας όχι μόνο την ελαιοκομία αλλά και άλλα διατροφικά προϊόντα της περιοχής», είπε και δεσμεύτηκε να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της προσπάθειας, η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την νοτιοδυτική Μαγνησία, αλλά για ολόκληρο το Νομό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ