Μετά τον Daniel, έτοιμος να εισβάλει στη χώρα είναι και ο Elias. Το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται προ των πυλών, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/14:00 τοπική ώρα αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias», αναφέρει σχετικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πώς «βαπτίστηκε» το νέο καιρικό φαινόμενο;

Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1995 από μια ομάδα προγνωστών καιρού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.

Από το 2021 η ΕΜΥ, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, προχωρά στην ονοματοδοσία των συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Από 1η Οκτωβρίου, όποια κακοκαιρία προκύψει θα πάρει το όνομά της από την λίστα για το 2023-2024

Οι τρεις χώρες συγκροτούν την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου και λειτουργούν συνεργατικά. Σε εβδομαδιαία βάση επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων, που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή και αποφασίζουν αν το φαινόμενο θα «βαπτιστεί» ή όχι.

«Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα της ανατολικής Μεσογείου μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ. Η λίστα με τα ονόματα των βαρομετρικών συστημάτων προκύπτει από αυτά που προτείνει η κάθε χώρα. Το Elias, δηλαδή Ηλίας, δόθηκε από την Ελλάδα», σημειώνουν στο in.gr από την ΕΜΥ και τονίζουν ότι η ονοματοδοσία είναι διεθνή.

Όπως εξηγούν, η κάθε περίοδος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. «Τώρα έχουμε τον Ηλία. Από τον επόμενο μήνα, όποια κακοκαιρία προκύψει θα πάρει το όνομά της από την λίστα για το 2023-2024. Σε αυτή το πρώτο όνομα είναι το Avgi και το έχουν προτείνει οι Κύπριοι», επισημαίνουν.

Και συμπληρώνουν: «Ελπίζουμε να αργήσει να χρειαστεί να γίνει νέα ονοματοδοσία. Να αργήσουμε να έχουμε δηλαδή ξανά κάποιο τόσο επικίνδυνο φαινόμενο ώστε να χρειαστεί να πάρει και όνομα».

Όσο για το αν υπάρχει κάποιος συμβολισμός πίσω τα ονόματα, που προέρχονται από το ελληνικό, το κυπριακό και το ισραηλίτικο αλφάβητο; «Κανένας. Ακολουθείται μία αλφαβητικά σειρά αλλά δίνονται τυχαία και χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Εφόσον ένα όνομα δοθεί σε κάποιο ακραίο φαινόμενο, δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί», διευκρινίζουν από την ΕΜΥ.

Η ονοματοδοσία αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται γιατί ενισχύει την αντίληψη του κινδύνου και το επίπεδο εγρήγορσης των πολιτών, επηρεάζοντας σημαντικά την ετοιμότητά τους.

Στη λίστα με τα ονόματα που θα δοθούν στις κακοκαιρίες την περίοδο 2023-2024, φιγουράρει το Avgi και ακολουθούν τα: Ben, Cornelius, Doros, Eden, Fedra, Gea, Hillel, Iris, Keren, Leonidas, Maria, Nir, Olympias, Petros, Qamar, Raphael, Sofia, Tal, Urania, Vyron, Widad, Xenophon , Yakinthi, Ziv

Ο Elias φέρνει 300 με 500 τόνους βροχής – Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

Ο Elias αναμένεται να «χτυπήσει» τις περιοχές της Θεσσαλίας, που ακόμα μετρούν τις πληγές τους από τον Daniel, και αυτό προβληματίζει τους ειδικούς. Τα χωριά παραμένουν πλημμυρισμένα, τα σπίτια βουτηγμένα στα λασπόνερα ενώ τα πάντα είναι καλυμμένα με χόρτα και φερτά υλικά και οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, αφού εκεί θα σημειωθούν τα μεγαλύτερα ύψης βροχής.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα πέσει για άλλη μια φορά μεγάλος όγκος νερού, ανά στρέμμα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 300-500 τόνους από σήμερα, μέχρι και την Πέμπτη. Ο ίδιος συστήνει μάλιστα προσοχή και στη Λαμία και σημειώνει ότι «είναι ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αφορά στην ουσία τα 2/3 της χώρας».

Στην Αττική θα δούμε βροχές ιδιαίτερα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ενδέχεται τα φαινόμενα τοπικά να είναι και ισχυρά και από την Πέμπτη και στη συνέχεια θα πάμε σε έναν πιο ομαλό καιρό, θα πέσει βέβαια η θερμοκρασία αλλά θα πάμε σε έναν άστατο καιρό με πιο ήπιες και πιο σταθερές βροχοπτώσεις.

Δείτε σε χάρτη την εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.

Ειδικά για τη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το βράδυ της Τρίτης αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

Για αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το meteo.gr, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Για μεθαύριο Τετάρτη τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κακοκαιρία Elias θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Αναλυτικά το επικαιροποιημένο δελτίο καιρού της ΕΜΥ

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ