Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με βασικό θέμα στην ατζέντα, το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει δια στόματος του πρωθυπουργού πως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα στο σχεδιασμό επαναφοράς των δραστηριοτήτων είναι η επιστροφή στις φυσικές αίθουσες των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων, με την υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να κάνει η ίδια τις εισηγήσεις σήμερα στους ειδικούς.

«Οι σχέσεις καθηγητή με τους μαθητές του, οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών, δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε καμία των περιπτώσεων από καμία τηλεκπαίδευση όσο πετυχημένη και να είναι. Γι’ αυτό κιόλας εκφράζουμε αυτή την αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τους ειδικούς. Όσο και να θέλουν οι γονείς και το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, δεν θα μπορέσουμε χωρίς το πράσινο φως από την Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία του πρώτου ανοίγματος της Πρωτοβάθμιας», ανέφερε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Η ίδια υπενθύμισε πως υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα ώστε να υποβάλλονται σε τεστ Covid- 19.

Ζήτημα συζήτησης παραμένει η ημερομηνία που μπορεί να γίνει η επιστροφή στα θρανία. Το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν ότι προκρίνεται η 1η Φεβρουαρίου ως η καταλληλότερη, εντούτοις το θέμα είναι ανοιχτό προς συζήτηση, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό σημείο και καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων που είναι στα 480 την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων και το άνοιγμα σειράς δραστηριοτήτων.

Η Επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για επαναλειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα προστασίας, ακόμα και με ραντεβού. Αντιθέτως, σε μεταγενέστερο χρόνο θα εξεταστεί η επαναλειτουργία της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που προβληματίζει τους επιχειρηματίες.

Πάντως η κυβέρνηση διαμηνύει πως ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, με έμφαση στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Προβληματίζει επίσης και το τι μπορεί να γίνει με την άρση μέτρων για δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα, που μάλιστα αποτέλεσαν και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ζητούν την επαναφορά τους.

Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, κάτι για το οποίο όμως δεν αναμένονται άμεσα αποφάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ