Στο πλαίσιο δράσεων μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και του Δήμου Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, με Προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της περιοχής του Δήμου Αλμυρού, όπου συζητήθηκε η δημιουργία Σχολής Γονέων.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων, κα Μπέη Αρετή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πρότασης Ζωής», κος Ευθύμιος Ζιγγιρίδης με τα επιστημονικά στελέχη κ.κ. Γώγου Ζωή-Ψυχολόγο, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης και Σωτηροπούλου Δήμητρα-Κοινωνική Λειτουργό, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων:
1ου Γυμνασίου Αλμυρού-κα Αρίδη Ιφιγένεια, Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Αχιλλείου-κα Τραχανά Χαρά, 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού-κα Μαχά Αθηνά, Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάπολης-κα Κίτσου Κωνσταντίνα, Γυμνασίου -Λ.Τ. Ευξεινούπολης-κα Θεοδωράκη Δήμητρα, 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού-κα Μαργαρίτη Ελένη, 5ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού- κος Γκάργκας Κωνσταντίνος και 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού-κα Καζαντζή Αλεξάνδρα. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των γονέων για συμμετοχή σε ομάδες πέντε (5) έως επτά (7) δίωρων συναντήσεων όπου θα αναπτύσσονται με βιωματικό τρόπο διάφορες θεματικές. Θα ακολουθήσει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» και του Δήμου Αλμυρού για την έναρξη Σχολών Γονέων από τον Σεπτέμβριο τις οποίες θα συντονίζουν τα επιστημονικά στελέχη της «Πρότασης Ζωής».
Πιθανές θεματικές ενότητες είναι οι εξής:
1) Εξαρτήσεις: «Αίτια-Ενδείξεις-Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;»
2) Αυτοεκτίμηση: «Χαρακτηριστικά χαμηλής και υψηλής αυτοεκτίμησης των παιδιών και πώς οι γονείς μπορούν να την ενισχύσουν;»
3) Επικοινωνία: «Εμπόδια και φραγμοί στην Επικοινωνία με τα παιδιά μας-Πότε επικοινωνούμε πραγματικά;»
4) Συναισθήματα: «Πρέπει να τα εκφράζουμε και γιατί;»
5) Πειθαρχία-όρια: «Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάρμοστα; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;»
6) Επιθετικότητα των παιδιών: «Πού οφείλεται; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;»
7) Ανάγκες παιδιών-ανάγκες γονιών
Σχολικός εκφοβισμός
9) Η αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.
10) Η διαχείριση των συγκρούσεων.