ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ
Στις 4/3/2021 ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την ανάγκη για άμεση αποζημίωση της ζημιάς ,που προκλήθηκε από τη χαλαζόπτωση του Μάϊου 2020 και την χιονόπτωση της Μύδειας (αποτέλεσμα της οποίας ήταν να καταστραφούν ανεπανόρθωτα ελαιόδεντρα και ολόκληρα κτήματα) ,με αποκλειστική ευθύνη του ΕΛΓΑ και του κράτους. Ζητήσαμε ξεκάθαρα να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς , χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ταυτόχρονο συμψηφισμό των χρεών στην αποζημίωση .Επίσης συζητήσαμε για τις ζημιές, που προκλήθηκαν στα ελαιόδεντρα ,που βάσει κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει ένα δέντρο που δεν έχει καρπό. Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ, στη συνάντησή μας, δεσμεύτηκε ότι σε δύο εβδομάδες θα στείλει τα πορίσματα για έγκριση στην Αθήνα.
Για μία ακόμη χρονιά ,όμως, βλέπουμε την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους προς τους βιοπαλαιστές αγρότες. Έχει περάσει ένας χρόνος από τη ζημιά στη Ζαγορά, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει γονατίσει και έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας και να καλλιεργήσουμε τη γη μας.
Εμείς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η αντι-αγροτική/ φιλομονοπωλιακή πολιτική, που συνθλίβει τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας, μειώνει εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις. Αντιπαλεύουμε την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ.
Απαιτούμε :
• Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας , με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κίνδυνους και νόσους, καθώς και άμεση κρατική χρηματοδότηση ανά στρέμμα σε όσους επλήγησαν από την Μύδεια (χιονόπτωση, παγετός).
• Συμψηφισμός χρεών ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα .
• Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.
• Να αποζημιώνονται καλλιέργειες μικρότερες από ένα στρέμμα, καθώς στο σύστημα ΟΣΔΕ απορρίπτονται.
• Να καταργηθεί το χαράτσι για τη δήλωση ζημιάς.
• Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, για όλο το διάστημα της πανδημίας.
• Άμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ