Κάθε φορά και χειρότερα δείχνει να εξελίσσεται η υπόθεση των πληρωμών και ειδικά εκείνων που σχετίζονται ευθέως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή τη φορά, φαίνεται να ισχύει η παροιμία που λέει «δύο γαϊδάροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα». Ο λόγος για τις εταιρείες τεχνικών συμβούλων που έχουν μοιρασθεί την ευθύνη υποστήριξης. 

Σήμερα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει η πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα και καθυστερήσεις. Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ ανάλογα με την τράπεζα.

Σημειώνεται ότι πριν τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 280 εκατ. ευρώ, αλλά και η πληρωμή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης ύψους 178 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, πιθανότατα στις 29 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πιστωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων.

Κατά τα λοιπά, ο προγραμματισμός για πίστωση των λογαριασμών των αγροτών εντός της ημέρας (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου) ισχύει, χωρίς καμιά άλλη βεβαιότητα. Αυτό σημαίνει πως ήδη οι αγρότες που έχουν δηλώσει λογαριασμούς άλλων τραπεζών, εκτός της Τράπεζας Πειραιώς, θα έχουν τα χρήματά τους διαθέσιμα μετά τα Χριστούγεννα. Αυτό και μόνο δείχνει αναισθησία.

Από εκεί και πέρα οι ανακολουθίες που φαίνονται στον ορίζοντα είναι πολλές και στην καλύτερη περίπτωση θα επιβεβαιωθούν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Πολλοί θα είναι οι αγρότες που θα μείνουν για δεύτερη φορά παντελώς απλήρωτοι, οι περισσότεροι θα δουν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που εισέπρατταν άλλα χρόνια τέτοιες μέρες και η αναδιανεμητική θα μοιάζει ασπιρίνη σε βαριά νόσο. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την αναδιανεμητική να προκύπτει κατά προσέγγιση, χωρίς αξιόπιστη βάση δεδομένων και στη βάση ενός λογαρίθμου… τρίτης διαλογής.

“Μπάχαλο” άνευ προηγουμένου, με χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους να μένουν για πρώτη φορά απλήρωτοι τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεών τους μέσα στα Χριστούγεννα, χαρακτηρίζει τις φετινές πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, αφού μετά το “φιάσκο” του Οκτωβρίου, μια νέα αποτυχία “σημαδεύει” τις πληρωμές και του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης, που έρχεται να επιβαρύνει τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Παρασκευή “μεταφέρονται” οι πληρωμές των αγροτοκτηνοτρόφων, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στις τράπεζες πλην της Πειραιώς δε θα δουν τα χρήματά τους πριν από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου!

Σε “ναυάγιο” λοιπόν, για λόγους που μένει να εξηγήσουν οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέληξαν όλες οι προσπάθειες κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου οι πληρωμές να γίνονταν το αργότερο μέχρι το πρωί της χθεσινής ημέρας…

Μάλιστα, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” την ακόλουθη διαβεβαίωση που είχε προσωπικά από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Οι επιδοτήσεις θα μπουν απόψε το βράδυ χίλια τοις εκατό». Κάτι που δεν έγινε.

Ο Γιώργος Περογιαννάκης σχολίασε προς την εφημερίδα μας ότι «είναι η πρώτη φορά που πολύς αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος θα κάνει Χριστούγεννα χωρίς την εκκαθάριση στην τσέπη. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια τέτοια κατάσταση. Και μιλάμε για μια πολύ δύσκολη χρονιά, που έστω και αυτή την “κουτσουρεμένη” επιδότηση την είχε ανάγκη ο κόσμος».

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ (προορίζεται για την ενίσχυση των μικρών και νέων παραγωγών) και το Εθνικό Απόθεμα, ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα, τώρα, µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές: Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα.

Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής για το 70% της βασικής ενίσχυσης µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου.

Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχων αυτών, τη µη πληρωμή τους και εντέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, φτάνει να δούμε αν θα καταβληθούν στις 28 του μήνα και τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα 88 εκατομμύρια ευρώ, που από τις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου δε “φάνηκαν” πουθενά και για τον λόγο αυτό ξέσπασε και ο “πόλεμος” ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, που αν και κλήθηκε να παραιτηθεί, εκείνος το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν έχει πολιτική θέση εκεί, αλλά αξιοκρατική, μέσω ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός έχει ανταπαντήσει, λέγοντας πως δεν είναι έτσι που τα λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πως περιμένει να λήξει η θητεία του, για να προχωρήσει στη δημιουργία του “νέου ΟΠΕΚΕΠΕ”. Έχει μάλιστα μιλήσει με βαριές εκφράσεις τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για «στελέχη που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν»…

Έγκριση πίστωσης 252 εκατ. εξισωτικής αποζημίωσης για πληρωμή την άλλη εβδομάδα

Το δρόμο για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2023 ανοίγει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με την έγκριση πίστωσης του ποσού 252 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα πίστωσης την επόμενη Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, η σχετική απόφαση αναφέρει τα εξής:

Την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 252 εκατ. ευρώ, από την ΣΑΕ 082/7 και ιδιαίτερα από το Έργο με Ενάριθμο

2023ΣΕ08270021 και με τίτλο «Π.3-71: Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα έτους 2023».

Το ανωτέρω ποσό αφορά τη Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΣΣΚΑΠ 2023-2027 και ειδικότερα, τις Δράσεις 1, 2 και 3 με την αντίστοιχη κατανομή των χρηματικών ποσών :

α) Δράση 1 «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές», ποσό 180.000.000 ευρώ,

β) Δράση 2 «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών», ποσό 61.000.000 ευρώ και

γ) Δράση 3 «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», ποσό 11.000.000 ευρώ.

Πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από μια Δράση μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη Δράση.

Η πληρωμή θα διενεργηθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε βάρος του Π.Δ.Ε. , έτους 2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ