Ομιλία παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων.

Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι αμέσως μετά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια το 2021, η Κυβέρνηση κατάρτισε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της περιοχής, ενώ από την αρχή κινήθηκαν και οι διαδικασίες για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τη μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Μετά την μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 στη Βόρεια Εύβοια, η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την περιοχή. Ακολουθώντας την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός βασίστηκε σε δύο κεντρικούς πυλώνες: αυτόν της στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής μετά την καταστροφή και αυτόν της ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Στο επίκεντρο του πρώτου πυλώνα τέθηκε η υλοποίηση μέτρων στήριξης προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών, έργα πρόληψης και νέες υποδομές, απαντώντας σε ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 315 εκατ. ευρώ. Το πλαίσιο μέτρων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με όλους – και με συχνότατη παρουσία στο πεδίο, ενώ σε αυτό προστέθηκε και η σημαντική συνεισφορά και του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε και ο δεύτερος πυλώνας, το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας της Ειδικής Επιτροπής υπό τον Σταύρο Μπένο, που “χτίστηκε” στο πλαίσιο στήριξης και επικεντρώθηκε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Το Στρατηγικό Σχέδιο του Προγράμματος περιλαμβάνει έργα και δράσεις αντίστοιχου δημοσιονομικού μεγέθους με τον πρώτο πυλώνα. Κομβικό στοιχείο του είναι ο οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας. Βασικό χαρακτηριστικό του, ότι σημαντικό μέρος των έργων και δράσεων βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο παραδόθηκε τον Ιανουάριο σε Ειδική Κυβερνητική Υποεπιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, και ανέλαβε την παρακολούθηση της υλοποίησής του – σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Το κυβερνητικό σχέδιο στη Βόρεια Εύβοια αντικατοπτρίζει τη νέα φιλοσοφία και πολιτική για τις περιοχές που πλήττονται από μία φυσική καταστροφή: το κράτος άμεσα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να επικεντρώνεται και στην επόμενη ημέρα μιας πληττόμενης περιοχής. Αυτό έγινε στη Βόρεια Εύβοια. Και αυτό γίνεται και σε πολλές περιοχές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ