Ομιλία παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, στην Κέρκυρα.

Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ανέδειξε το έργο της Κυβέρνησης στα Ιόνια για τη στήριξη και αποκατάσταση των ζημιών σε περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη συνολική δημοσιονομική επίπτωση να έχει ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Στα Ιόνια Νησιά, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, προώθησε άμεσα ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων και έργων για τη στήριξη των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Ένα πλαίσιο εδραζόμενο σε δύο πυλώνες: στη στήριξη και στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Η δημοσιονομική επίπτωση του πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης στα Ιόνια Νησιά ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 165 εκατ. ευρώ. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει αφενός μία σειρά μέτρων στήριξης προς πολίτες και επιχειρήσεις στα Ιόνια Νησιά, που από τη θεομηνία του “Ιανού” και έπειτα, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Και το οποίο αφετέρου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, περιλαμβάνει το έργο της αποκατάστασης υποδομών και δικτύων μετά τις φυσικές καταστροφές. Με τη σχετική έκτακτη χρηματοδότηση να φτάνει κοντά στα 65 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, λόγω των σχετικών αναγκών στην πορεία της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δημιουργήθηκε Ειδική Κυβερνητική Υποεπιτροπή Υποδομών, Δικτύων και Πρόληψης, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και έχει ως αντικείμενο τη στοχευμένη υποστήριξη των περιοχών στα δύο νησιά που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και τον συντονισμό με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομών και δικτύων και παρεμβάσεων πρόληψης.

Παράλληλα, όσον αφορά το κομμάτι της θωράκισης έναντι φυσικών καταστροφών, ενεργοποιήθηκε για την Ιθάκη πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τις σχετικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, λοιπόν, η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην ενεργοποίηση και εφαρμογή ενός εκτεταμένου πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ένα πλαίσιο που, και εδώ στα Ιόνια Νησιά, αποτυπώνει, τη νέα προσέγγιση της Κυβέρνησης όσον αφορά την διαχείριση των συνεπειών μίας φυσικής καταστροφής, με έμφαση στην άμεση και αποτελεσματική αρωγή του κράτους προς τους πολίτες και τις περιοχές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here