Πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές των ΟΤΑ στη Μαγνησία, καθώς από προχθές Δευτέρα 16 Αυγούστου ισχύει υποχρεωτικότητα στη θωράκιση έναντι του κορονοϊού. Χθες προέκυψαν αναστολές σε δύο εργαζόμενους στον Δήμο Αλμυρού. Στους υπόλοιπους Δήμους δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί το εν λόγω διοικητικό μέτρο. Επίσης, ανακοινώθηκε μία αναστολή εργασίας στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ερατώ».

Στον τομέα της υγείας, που η υποχρεωτικότητα αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού. Εντούτοις, παραμένουν κάποιοι εργαζόμενοι, που είτε προβάλλουν τεκμηριωμένους λόγους για να μην υποβληθούν στη διαδικασία, είτε σκέπτονται τι να κάνουν ή αρνούνται. Με κάθε ευκαιρία τα Σωματεία τους, όπως στο ΕΚΑΒ Βόλου ή στα Κέντρα Υγείας του νομού, επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές, όμως τονίζουν ότι η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και να διαχωρίζει τους εργαζόμενους.

Ακριβής εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών στην υγεία θα υπάρχει το επόμενο χρονικό διάστημα. Η τριμελής επιτροπή που συστήθηκε από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά και έχει αρχίσει να εξετάζει τις ενστάσεις. Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, που ρωτήθηκε για τον αριθμό των ενστάσεων, δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει στοιχεία, λέγοντας ότι η διαδικασία είναι απόρρητη.

Η εικόνα στους Δήμους

Στον Δήμο Αλμυρού η μία από τις δύο εργαζόμενες που βγήκαν σε αναστολή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» υπέβαλε ένσταση και προσκόμισε δικαιολογητικά για λόγους υγείας και η δεύτερη προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα.

Ο Δήμος Αλμυρού ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει στην αναστολή των καθηκόντων τους για 14 ημέρες, σύμφωνα με τον νόμο 4820/21 και θα εξετάσει τα δικαιολογητικά τους στην πορεία.

Στην υπόλοιπη Μαγνησία και συγκεκριμένα στους Δήμους Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου όλοι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές είναι εμβολιασμένοι.

Στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου οι 19 εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά του εμβολιασμού στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και αιτήθηκαν προσωρινή διαταγή μέχρι εκδόσεως της απόφασης, ωστόσο είδαν το αίτημά τους να απορρίπτεται.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, ενημέρωσε χθες ότι οι 7 από τους προσφεύγοντες προσκόμισαν τελικά δικαιολογητικά εμβολιασμού, οι υπόλοιποι 6 βρίσκονται σε άδειες και η αναστολή τους είναι σε εκκρεμότητα, ενώ βγήκαν σε αναστολή εργασίας 6 υπάλληλοι.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται με αποδοχές ή ασφάλιση. Η απόφαση της αναστολής αίρεται με νέα παρόμοια απόφαση.

Σε άλλες δομές

Χθες έγινε γνωστό ότι σε αναστολή βγήκε ακόμη ένας εργαζόμενος σε Μονάδα Φροντίδας Υγείας Ηλικιωμένων και συγκεκριμένα στο «Ερατώ». Οι υπόλοιποι 50 εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Επισημαίνεται ότι προχθές ανακοινώθηκε και η αναστολή εργασίας 11 εργαζόμενων στο Γηροκομείο Βόλου σε εφαρμογή των μέτρων της πανδημίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 209 του επίμαχου νόμου μέχρι και προχθές Δευτέρα 16 Αυγούστου έπρεπε να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου οι εργαζόμενοι στις εξής δομές:

 • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125).
 • Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
 • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας
 • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
 • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντω
 • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας
 • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
 • Οικοτροφεία
 • Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979
 • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397).
 • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
 • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)
 • Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Οι εμβολιασμοί στην υγεία

Υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς υπάρχει για τους εργαζόμενους στην υγεία τουλάχιστον με την 1η δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Βόλου αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι εμβολιασμένο το 80% του προσωπικού, ενώ υπάρχει ένα θετικό κλίμα και κάθε μέρα εμβολιάζονται και περισσότεροι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία του Αχιλλοπούλειου, που έπρεπε κατ’ εξαίρεση να εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Αυγούστου, είναι θωρακισμένοι και οι 50.

Στα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία είναι εμβολιασμένο το 90% των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή παραμένουν 15 άτομα ανεμβολίαστα από το σύνολο των έξι Κέντρων Υγείας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Γατής, λέει ότι «η θέση μας από την αρχή ήταν και παραμένει υπέρ του εμβολιασμού. Ολο το διοικητικό συμβούλιο εμβολιάστηκε από τις αρχές του έτους και παροτρύναμε και τους συναδέλφους μας να κάνουν το ίδιο. Λέμε, όμως, όχι στον εξαναγκασμό και στην υποχρεωτικότητα. Υπάρχουν κάποια άτομα που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο», προσθέτει.

Στο ΕΚΑΒ Βόλου το 95% των εργαζόμενων είναι εμβολιασμένο και μόνο το 5% αυτών παραμένει χωρίς θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Δαρειώτης, τονίζει: «Οι λίγοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν. Εμείς ως Σωματείο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα».

Ο ίδιος εξηγεί: «Όλοι οι συνάδελφοι εδώ και δύο χρόνια είμαστε μία γροθιά απέναντι στη νόσο Covid-19. Δεν είναι θεμιτό η πανδημία να μας διαχωρίζει».

Στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου αυτή τη στιγμή από σύνολο των εργαζομένων 32 είναι ανεμβολίαστοι 9 και τουλάχιστον οι μισοί σκέπτονται να προχωρήσουν στη θωράκισή τους έναντι του κορονοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ