Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, η εκκαθάριση των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί με παρακράτηση των χρημάτων που έλαβαν οι παραγωγοί από την επιστρεπτέα. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Με μια αλλαγή την τελευταία στιγμή μειώνεται στο μισό ο συμψηφισμός της επιστρεπτέας με την κρατική ενίσχυση. Συγκεκριμένα, την παρακράτηση του 50% του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους αγρότες δικαιούνται την επικείμενη κρατική ενίσχυση για πατάτες, κηπευτικά και βουβάλια προβλέπει διορθωτική απόφαση επί της ΚΥΑ που αρχικά προέβλεπε παρακράτηση του 70%.

Η αρχική απόφαση με ημερομηνία δημοσίευσης την 2 Σεπτεμβρίου, προέβλεπε ότι θα παρακρατείται το 70% του ποσού που έλαβαν οι αγρότες από την επιστρεπτέα, από το ποσό αποζημίωσης ή ενίσχυσης που δικαιούνται να λάβουν. Η νέα διορθωτική απόφαση, της 7ης Σεπτεμβρίου, κατεβάζει το ποσό αυτό από το αρχικό 70%, στο 50%

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε προ ολίγων ημερών ανέφερε: «Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, δυνάμει του άρθρου τρίτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75) και αφορούν στο έτος 2020. Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 70% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αχρεωστήτως καταβληθέν.»

Τελικά το ποσοστό πήγε στο 50%.

Oι τιμές των ενισχύσεων ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες ανέρχονται σε:

-140€ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla, ανά την επικράτεια

-205€ για καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, ανά την επικράτεια

-500€ για τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ανά την επικράτεια πλην Κρήτης

-210€ για αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ανά την επικράτεια πλην Κρήτης

Σημειώνεται πως για τη βουβαλοτροφία ανά την επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ