Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο “Responsible Nature Explorers” που υλοποιεί το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης, οι εκπαιδευτικοί Σταυραντώνη Μαρία, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Λάιος Δημήτριος και οι μαθήτριες Κοντζιά Μυρσίνη-Αγορίτσα,  Κοσμίδη Ευγενία, Πλατή Αναστασία, Πλατή Ασημίνα και η  Στεφανή Άλκηστις επισκέφτηκαν το Chaves  της Πορτογαλίας  από  10  έως  14  Οκτωβρίου 2022.

Ήταν η δεύτερη διεθνής συνάντηση των Ευρωπαίων εταίρων με μαθητές. Οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες από την Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία και Ελλάδα  ξεναγήθηκαν  στο σχολείο από την ομάδα της Πορτογαλίας η οποία τους υποδέχτηκε με πολλή χαρά. Κάθε αντιπροσωπεία παρουσίασε  το σχολείο της, τη χώρα της  και τις εργασίες της σχετικά με αποτελεσματικούς και εύκολους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και πόρων.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλη την εβδομάδα είχαν δραστηριότητες στη φύση ως  “Responsible Nature Explorers”. Επισκέφτηκαν  το Δημαρχείο,  το Μουσείο Flaviense, το Μουσείο Ρωμαϊκών Λουτρών Chaves,  την Παλιά Πόλη  και τη Ρωμαϊκή γέφυρα. Στο Κέντρο Ανακύκλωσης RESINORT είδαν πως ανακυκλώνονται το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί.  Στο Φυσικό Πάρκο Βιοποικιλότητας, περπάτησαν στα  μονοπάτια, αναρριχήθηκαν στα  δέντρα,  παρατήρησαν  πουλιά  και ζώα φάρμας. Επισκέφτηκαν  τα θεραπευτικά λουτρά στις θερμές πηγές – Spa do Imperador και κολύμπησαν σε  εσωτερική πισίνα. Περπάτησαν  και έκαναν  ποδηλασία  γύρω από τον ποταμό Tâmega.

Την Πέμπτη το βράδυ απήλαυσαν φαγητό, μουσική και χορό σε Παραδοσιακό Εστιατόριο, απολαμβάνοντας την πορτογαλική φιλοξενία. Φύτεψαν περιμετρικά στην αυλή του σχολείου φυτά και πέντε Δέντρα Φιλίας, χρησιμοποιώντας το  χώμα από κάθε χώρα.

Τα παιδιά  απήλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία  από τις πορτογαλικές οικογένειες. Ήταν μια όμορφη εβδομάδα, μια   υπέροχη  και μοναδική εμπειρία για  όλους μας.  Μια εβδομάδα γεμάτη χαρά,  συνεργασία, διασκέδαση, νέες  γνωριμίες, φιλία, επαφή με την όμορφη φύση της Πορτογαλίας και πολλές  στιγμές   για την ευαισθητοποίηση των παιδιών ώστε να εκτιμήσουν και να σεβαστούν τη φύση γύρω τους σύμφωνα με τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ευχαριστούμε την πορτογαλική ομάδα και τους  ευρωπαίους εταίρους  φίλους μας, το  ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus και το ΙΚΥ,  που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να ζούνε τόσες όμορφες στιγμές. Η επόμενη συνάντηση με τους ευρωπαίους εταίρους  θα γίνει στην Ελλάδα, στην Ευξεινούπολη τον Νοέμβριο 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ