Συνεδρίασε σήμερα (5/10) μέσω τηλεδιάσκεψης, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συντονισμού και της επίβλεψης του έργου της πολιτικής προστασίας για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών, της καταγραφής των δεδομένων και της επισήμανσης των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι προσφάτως ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση των Σεισμών με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος».

“Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Μαγνησίας και των Σποράδων είναι μία σεισμογενής περιοχή και μετά από τους πρόσφατους σεισμούς της Κρήτης και της σεισμογενής δραστηριότητας που παρουσιάζεται γενικά σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, επιβάλλεται να είμαστε συντονισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο σεισμικό φαινόμενο, που όλοι απευχόμαστε. Ως ΠΕΜΣ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την πλευρά μας και παρόλο που ο ρόλος μας βάσει του Σχεδίου, είναι κυρίως συντονιστικός, βρισκόμαστε και πρακτικά σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει” επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας πως η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων είναι σε ετοιμότητα (ανθρώπινο δυναμικό και μέσα), ενώ βασικό εργαλείο της είναι το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών.

Όπως είπε η κ. Κολυνδρίνη, ήδη έχει γίνει η προμήθεια κουβερτών και γευμάτων, σύμφωνα  σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.

Το κυριότερο προπαρασκευαστικό ζήτημα που προκύπτει από το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», είναι ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να συντάξουν σχέδιο δράσης, όπου ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων α) τη προσωρινή/άμεση στέγαση των πληγέντων σε τουριστικά καταλύματα, τουριστικούς χώρους κλπ, β) τον προσδιορισμό και την οργάνωση των υπαίθριων χώρων ικανών για την διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό (χώρος καταυλισμού), γ) την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών κ.α.. Για το λόγο αυτό ο κάθε Δήμος οφείλει να συστήσει Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και με τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων της κάθε περιοχής. Μετά την εκπόνηση των σχεδίων δράσης θα επαναληφθεί συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. για να συζητηθούν πρακτικά θέματα που θα έχουν στο μεταξύ προκύψει και οφείλουν να διευκρινιστούν.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ισχύουν για τις έκτακτες ανάγκες σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε. Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους και δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην σύνταξη του σχεδίου δράσης τους.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΟΠ συμμετείχαν, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας, κ.κ. Ιγγλέσης και Μόρρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος B. Σποράδων, κ. Ζλατούδης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Μιχαλάκης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Δημάρχου Αλμυρού, του Δημάρχου Αλοννήσου, εκπρόσωποι των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, της Σκιάθου και Σκοπέλου, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Εθελοντικής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ