Στο βήμα των εγκαινίων για την ‘πράσινη” τυροκομική μονάδα ανέβηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος άνοιξε την ομιλία του με την φράση «Καλή η Ουάσιγκτον αλλά καλύτερη η Μαγνησία» ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καλές στιγμές που έχει περάσει στη Μαγνησία λόγω της θητείας του στο Αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Ανδρέα Τσαγκάρη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Greek Family Farm αλλά και τους 150 εργαζομένους της εταιρίας που βρίσκεται στον Αλμυρό. Χαρακτήρισε δυναμική την τυροκομική μονάδα που κάνει εξαγωγές, δημιουργεί θέσεις εργασίας αλλά και έχει σημαντική θέση στην πρωτογενή δραστηριότητα.

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε συνολικά 20 χώρες του εξωτερικού και στις 5 ηπείρους, διαθέτοντας εκτός Ελλάδος το 100% της παραγωγής της. Διατηρεί πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής φέτας, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικής και συμβατικής φέτας ΠΟΠ καθώς και προϊόντων όπως το πρόβειο και το κατσικίσιο τυρί αλλά και τα τυριά τυρογάλακτος.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί, προκειμένου να διπλασιαστεί η παραγωγή. Μακάρι σε λίγο καιρό να είμαστε ξανά εδώ για να εγκαινιάσουμε και τη νέα τυροκομική μονάδα. Ως κυβέρνηση, ανακοινώνουμε ότι η βιολογική κτηνοτροφία θα στηριχθεί με 171 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 70 εκατομμύρια θα δοθούν για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανε επίσης, πως στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από τη χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ταμείο ανάπτυξης, να δοθεί η  δυνατότητα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν προστιθέμενη αξία στο εισόδημά τους και νέες θέσεις εργασίας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέρατε μέσα σε μια δεκαετία να δεκαπλασιάστε τον κύκλο εργασιών σας και να εφαρμόζεται στην πράξη αυτό που ακούμε να λέγεται στα λόγια ως μια κεντρική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, τα προϊόντα να πηγαίνουν από το χωράφι στο τραπέζι του καταναλωτή», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θέλω επίσης να σταθώ σε μια συνάντηση που είχα πριν γίνω Πρωθυπουργός με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους μας. Τότε είχα δεσμευθεί ότι θα καταπολεμήσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος για να μπορέσετε να πάρετε τις τιμές που σας αξίζουν. Είναι κάτι το οποίο πετύχαμε, αν αναλογιστείτε ότι παραλάβαμε τιμές για το γάλα λίγο πιο κάτω από τα 80 λεπτά και σήμερα έχουν φτάσει στα 1,30 ευρώ. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μόνο η επένδυση στην ποιότητα μπορεί να φέρει στη χώρα μας την προστιθέμενη αξία η οποία αναλογεί στα ελληνικά προϊόντα. Δεν πρόκειται να προστατέψουμε το δικό μας προϊόν, την φέτα, εάν δεν είναι πραγματικά φέτα».

Η επένδυση αυτή είναι η απόδειξη ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που το κράτος διαθέτει πραγματικά μπορούν να πιάσουν τόπο. Διότι, αγαπητέ Αντρέα, αξιοποιήσατε όλα τα εργαλεία που τέθηκαν στη διάθεσή σας. Θέλω να τονίσω ότι μεριμνήσατε για την φροντίδα του περιβάλλοντος. Μετατρέπετε όλα τα υποπροϊόντα σε βιοαέριο και λίπασμα για τους αγρούς και παράγεται ταυτόχρονα ενέργεια, μέσω του φωτοβολταϊκού σταθμού που έχετε δημιουργήσει. Αυτό είναι το μοντέλο του κτηνοτρόφου επιχειρηματία που θα οδηγήσει τελικά τον αγροτικό τομέα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα με μια οικογενειακή επιχείρηση που επεκτείνεται στην Ελλάδα με όπλο το μεράκι και την ποιότητα, αλλά ανοίγεται και στις πιο απαιτητικές ξένες αγορές».

Χαίρομαι γιατί υπάρχει για τη μονάδα ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να μπορέσετε να διπλασιάσετε την παραγωγή σας, να μπορέσετε να συνεργαστείτε με ακόμα περισσότερους σε ολόκληρη την επικράτεια και να μπορέσετε να τους δώσετε τις τιμές που αξίζει να παίρνει το γάλα».

Ταυτόχρονα, χαίρομαι για την μεγάλη προσοχή που αποδίδετε στους εργαζόμενους της εταιρείας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σημασία να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην προστιθέμενη αξία που δημιουργούν οι επιχειρήσεις και γι’ αυτό είχαμε το θάρρος να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ το μήνα. Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι  παίρνουν τέτοια σημαντική αύξηση, η οποία ισοδυναμεί με έναν ετήσιο μισθό. Δεν σταματάμε όμως μόνο εδώ. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να παρέχουν στους εργαζόμενους και άλλες παροχές.

Θα στηρίξουμε με ακόμα περισσότερους πόρους την βιολογική κτηνοτροφία. Είμαστε έτοιμοι πια και έχουμε βρει τα κονδύλια, ώστε να διαθέσουμε 171 εκ. τη βιολογική κτηνοτροφία, ώστε να ικανοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο παραπάνω από τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και άλλα 70 εκ. θα δοθούν στην στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής».

Ακολούθησε καφέ και κουβέντα παραγωγών με τον Πρωθυπουργό, αναλύοντας προβλήματα που υπάρχουν στην κτηνοτροφία σχετικά με το κόστος παραγωγής.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here