Μετρημένοι στα δάχτυλα οι Έλληνες παραγωγοί που μπόρεσαν να κλείσουν τη σεζόν με τιμές στο σύσπορο οι οποίες υπερβαίνουν τον κανόνα που υπαγόρευσε η εγχώρια εκκόκκιση πέριξ των 42 λεπτών το κιλό, την στιγμή που η διεθνής αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να σπάσει τις αντιστάσεις των 80 σεντς η λίμπρα.

Από 39 λεπτά στα παραγωγικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας μέχρι τα 42 λεπτά νοτιότερα τα φιξαρίσματα για την πλειοψηφία των παραγωγών, σε μια πραγματικότητα που διαμορφώνει εξόφθαλμες αντιφάσεις. Συγκεκριμένα, η διεθνής τιμή σημείωσε το 2020 τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάκαμψης από το 2010, κλείνοντας τη χρονιά σε επίπεδο 13% πάνω από το 2019. Την ίδια στιγμή, οι συσσωρευμένες πωλήσεις της περιόδου 2020/21 είναι και αυτές βελτιωμένες στα 11.383 εκατ. δεμάτια από τα 11.228 εκατ. δεμάτια του 2019 και από τον μέσο όρο της πενταετίας που διαμορφώνεται στα 9.065 εκατ. δεμάτια. Ήδη οι πωλήσεις έχουν καλύψει το 78% των εκτιμήσεων του USDA για την υπό εξέλιξη εμπορική περίοδο και η νέα έκθεση του USDA που θα δημοσιευτεί στις 12 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα καταγράψει μια σημαντική μείωση των αποθεμάτων εκτός Κίνας.

Όλα αυτά λοιπόν δίνουν μια ώθηση στη διεθνή αγορά βάμβακος που έχει κατοχυρώσει στήριγμα στα 77,5 σεντς η λίμπρα, με τις αντιστάσεις για τα συμβόλαια Μαρτίου του 2021 στα 80 σεντς, όσο τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουνίου βρίσκονται ήδη πάνω από το επίπεδο των 80 σεντς.

Στην περίπτωση των Ελλήνων παραγωγών βάμβακος, αυτοί μετρούν δύο απανωτές χρονιές κατά τις οποίες πληρώθηκαν σε ιστορικά χαμηλές τιμές για την πρώτη ύλη που εφοδίασαν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια, µε τα φιξαρίσµατα που έκλεισαν την τελευταία εβδομάδα του έτους να μην ξεπερνούν τα 42 σεντς η λίμπρα. Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, η τιμή του σύσπορου βρισκόταν πάνω από τα 50 σεντς. Σε αυτό το πλαίσιο δυναμώνουν και οι φωνές που διεκδικούν µια έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς βάμβακος, προκειμένου να μπορέσουν αφενός να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές απαιτήσεις της νέας χρονιάς, αφετέρου να παραμείνουν στην καλλιέργεια η οποία καταγράφει ήδη στρεμματικές απώλειες από τον έντονο ανταγωνισμό από τα σιτηρά και ειδικά το σκληρό σιτάρι. Τις πρώτες εβδομάδες του 2021 αναμένεται ότι το αίτημά αυτό θα απασχολήσει τους επιτελείς της πλατείας Βάθη.

Επιστρέφοντας στο διεθνές σκηνικό, το ράλι της χρηματιστηριακής τιμής αναμένεται να συνεχιστεί το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας USDA, αναμένει επί του παρόντος µια ανάκαμψη στην παγκόσμια κατανάλωση στα 114 εκατ. δεμάτια για τη φετινή παραγωγή, κατά πολλούς αναλυτές μια αρκετά αισιόδοξη προοπτική. Πάντως, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να είναι περίπου 116 εκατ. δεμάτια, ήτοι τουλάχιστον 6 εκατ. δεμάτια λιγότερα σε σχέση µε αυτά που έπεσαν στην αγορά τους προηγούμενους μήνες, όσο οι παγκόσμιες εκτάσεις φαίνεται ότι βαίνουν μειούμενες και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό οφείλεται τόσο σε προβλήματα παραγωγής στη Λατινική Αμερική, όσο και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας ιδίως στις ΗΠΑ, µε αρκετούς παραγωγούς να αναλογίζονται στροφή προς το καλαμπόκι ή τη σόγια.

πηγή:agronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ