Στους ελληνικούς ουρανούς πέταξαν σήμερα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πήραν μέρος σε άσκηση στην οποία μετείχαν και ελληνικά Mirage και F-16 .

Μικτοί σχηματισμοί Μιράζ και Ραφάλ σκίζουν τον ουρανό της Τανάγρας. Η εμπειρία της συνύπαρξης Ελλήνων και Γάλλων στον αέρα και το έδαφος είναι ένα γρήγορο «φροντιστήριο» για το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Rafale.

«Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία να πετάς με ένα τόσο εντυπωσιακό αεροσκάφος φτερό με φτερό, έχει τρομερές δυνατότητες, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο προς το παρόν σε όσα έχουμε δει» λέει ο Έλληνας πιλότος, Απόστολος Σβετζίδης. 

«Αυτό το αεροσκάφος αλλάζει τις ισορροπίες, ως πιλότος Rafale θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο», σημειώνει από την πλευρά του Γάλλος πιλότος.

Στην άσκηση «Skyros» εκτός της Πολεμική Αεροπορία μετείχαν πολεμικά πλοία και άνδρες ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, δήλωσε ότι «ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε τα Rafale σε δράση και καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με αυτά τα αεροσκάφη και τις τεράστιες επιχειρησιακές τους δυνατότητες».

Οι τέσσερις πρώτοι ιπτάμενοι ταξιδεύουν για τη Γαλλία την ερχόμενη εβδομάδα ενώ την μεθεπόμενη μια ομάδα 30 μηχανικών θα βρεθεί και αυτή στο Παρίσι για να εκπαιδευτεί στον νέο τύπο του αεροσκάφους.

Ο Αρχηγός ΠΑ, Αντιπτέραρχος, Γεώργιος Μπλιούμης, υπογράμμισε ότι «η άσκηση «Skyros» στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που δείχνει την αξιοπιστία και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές απειλές».

Στις 12:30 το πρώτο ελληνικό F-16 Viper απογειώθηκε από την Τανάγρα για τις ΗΠΑ όπου θα πιστοποιηθεί σε όλα τα συστήματα που τοποθετήθηκαν στην ΕΑΒ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπήκε μέσα στο cockpit του Rafale , με τους Γάλλους να εξηγούν συστήματα του μαχητικού.

«Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι αποδέκτης πολλαπλών απειλών και καλείται να τις αντιμετωπίσει διασφαλίζοντας την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Γαλλία και η Ελλάδα από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Για κοινό όραμα σταθερότητας στη Μεσόγειο Ελλάδας και Γαλλίας, έκανε λόγο ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα. «Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, η ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή είναι καίριας σημασίας για όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο» είπε ο Πατρίκ Μεζονάβ.

Το επόμενο ραντεβού της πολεμικής αεροπορίας , μετά την άσκηση «Σκύρος» θα είναι νότια της Κρήτης στην Μεσόγειο, εκεί όταν φτάσει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ , τα Ελληνικά φτερά θα συναντηθούν ξανά με τα Γαλλικά Rafale.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ