Μια υπέροχη εβδομάδα, γεμάτη ένταση, γνώση, χαρά, δημιουργία, φιλία, συνεργασία, επαφή με τη φύση, μουσική,  αθλητισμό, πολιτισμό, δραστηριότητες και διαδραστικές παρουσιάσεις, από τις 7 έως 11 Νοεμβρίου 2022 είχαν την ευκαιρία να βιώσουν  οι ευρωπαίοι εταίροι που συμμετέχουν  στο Ευρωπαϊκό   πρόγραμμα  Erasmus+/KA2  με τίτλο   “Responsible Nature Explorers” και το οποίο επιχορηγείται από το ΙΚΥ. Ήταν η  τέταρτη κινητικότητα του  προγράμματος,  που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης και τα σχολεία που συμμετέχουν είναι από  το Frankenberg της Γερμανίας, το Krosno της  Πολωνίας, το Sassuolo της  Ιταλίας και το Chaves της Πορτογαλίας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος εργάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Γυμνάσιο-Λ.Τ. Ευξεινούπολης πάνω στο  συγκεκριμένο θέμα υλοποιώντας  πολλές δραστηριότητες. Παράλληλα όμως γνώρισαν την κουλτούρα, τη ζεστή  φιλοξενία  και τον πολιτισμό μας. Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής τους στην πόλη μας και στο σχολείο μας ένιωσαν  τη ζεστασιά της φιλοξενίας μας. Ξεναγήθηκαν στο σχολείο και έπαιξαν παιγνίδια γνωριμίας  με τη βοήθεια του κ. Δ. Λάιου. Παρουσίασαν τα σχολεία τους και τις  χώρες τους. Επισκέφτηκαν το  Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αλμυρού  όπου  ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Β. Ροντήρη  και το Δημαρχείο όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Ε. Χατζηκυριάκος ο οποίος αφού τους καλωσόρισε, συζήτησε μαζί τους  και τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ένα κέρασμα. Επισκέφτηκαν το δάσος Κουρί και τις λίμνες Ζερέλια. Περπάτησαν  στο μονοπάτι των Κενταύρων  στην Πορταριά και πραγματικά απήλαυσαν  κάθε λεπτό όλη τη μαγεία αυτού του φυσικού τοπίου και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την όμορφη Μακρινίτσα. Στον Βόλο περπάτησαν στην παραλία και θαύμασαν το “Προϊστορικό Πλοίο Αργώ”. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να θαυμάσουν  τα  μοναδικά Μετέωρα και να παρακολουθήσουν ξενάγηση στη Μονή του Αγίου Στεφάνου στα αγγλικά.

Παρακολούθησαν μια διαδραστική μουσική παράσταση στα αγγλικά από τον κ.  M. Στέφο   και την κα. Ο. Στέφου “Λύραυλο”. Με όχημα τη μουσική ταξίδεψαν  στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα και  γνώρισαν τα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα. Ξεναγήθηκαν στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως από τους  Πατέρες  Γ. Μπέκα και Γ. Γιαννιό και απήλαυσαν γεύμα που τους παραχώρησαν  στο Σπίτι Γαλήνης.

Φύτεψαν  φυτά στο προαύλιο του σχολείου και  στα  εργαστήρια με την καθοδήγηση της κ. Μ. Καραγιαννοπούλου δημιούργησαν πλακάτ με συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, σακούλες για τα απορρίμματα τις οποίες μοίρασαν σε συμπολίτες μας στη Λαϊκή αγορά πραγματοποιώντας κάποια έρευνα για τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έφτιαξαν μια καλλιτεχνική δημιουργία σε τοίχο του σχολείου με τη βοήθεια της  καθηγήτριας κ. Γκαραγκούνη Παυλίνας, με ανακυκλώσιμα υλικά. Φύτεψαν το δένδρο φιλίας και οι πέντε χώρες μαζί. Επισκέφτηκαν ένα “παθητικό σπίτι” όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Χαρ. Μπακόλα για τo μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας  ενός τέτοιου σπιτιού.

Το βράδυ της Πέμπτης  έζησαν μια μοναδική εμπειρία. Μικροί  και μεγάλοι – Έλληνες – Γερμανοί -Ιταλοί – Πολωνοί και Πορτογάλοι, έγιναν ένα στη βραδιά φιλοξενίας που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας. Δοκίμασαν την ελληνική κουζίνα, φαγητά και γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί, έμαθαν και χόρεψαν τους ελληνικούς χορούς, απήλαυσαν  την ελληνική μουσική και δέχτηκαν δώρα από την ελληνική ομάδα (μπλουζάκια με το λογότυπο του προγράμματος και παραδοσιακά προϊόντα).

Στόχος του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι η  επικοινωνία και  η αλληλεπίδραση των φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών τόσο με τους μαθητές μας, όσο και γενικότερα με μέλη της τοπικής κοινωνίας και η γνωριμία με την πόλη μας και τον τρόπο ζωής σε αυτή, κάτι το οποίο επετεύχθη. Τα παιδιά  μέσα από αυτή την ωραία εμπειρία διαπίστωσαν  ότι δεν υπάρχουν σύνορα, και ότι η Ευρώπη είναι μια οικογένεια.

Το Σάββατο  ο αποχαιρετισμός ήταν δύσκολος. Οι μαθητές με δάκρυα στα μάτια  ευχαριστούσαν τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν και τους θεωρούσαν ως  δεύτερη οικογένειά τους.  Η φιλοξενία και η ζεστασιά μας τους μάγεψε.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Ε. Χατζηκυριάκο, για την θερμή υποδοχή σε όλη την ευρωπαϊκή ομάδα, την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη για την εξαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Αλμυρού και τους υπαλλήλους του Μουσείου για την φιλοξενία τους, τον Πατέρα Γ. Μπέκα και τον πατέρα Γ. Γιαννιό για τη φιλοξενία τους, τον κ. Χαρ. Μπακόλα για την ξενάγηση στο “παθητικό σπίτι”, τους χορηγούς μας για την προσφορά τους, κ. Χαρ. Αραμπατζή για τα αρωματικά προϊόντα,τα κρεοπωλεία Ηλ. Βαλαμούτη, Κων/νου Καρπέτη, Ηλ. Μητράκου,  το ζαχαροπλαστείο “Ελληνικό”, τον γεωπόνο Βασ. Κατσαρό, τους Αδελφούς  Μπούρχα, το κτήμα “Παπαθανασίου Τιμπλαλέξη”, την Άννα Ζαντιώτη “souvlike”, τον Δ. Παπαθανασίου Subito coffee & restaurant, όλους τους γονείς που πρόσφεραν φαγητά και γλυκά., όλους  τους συναδέλφους  εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την πολύτιμη  βοήθεια τους κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας και την κ. Μ. Μυλωνά. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις οικογένειες  που φιλοξένησαν τους  Ευρωπαίους μαθητές και τους έκαναν να νιώσουν ότι απέκτησαν μια δεύτερη οικογένεια.

Στη βραδιά φιλοξενίας μας τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Γ. Γιαννιός, και ο π. Α. Τράικος,  η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας  κ. Δ. Κολυνδρίνη, η οποία βρίσκεται πάντα κοντά  μας και στηρίζει τη σχολική μας κοινότητα,  ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ε. Χατζηκυριάκος, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Ευξεινούπολης  κ. Α. Τέφογλου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δ. Εσερίδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Η. Δαλακούρας, και  Ι. Γαλατσίδας, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Αλμυρού κ. Ι. Θεοδώρου,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης  κ. Α Τσερκεζίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης κ. Α. Μηλιώνης  και ο ταμίας κ. Α. Γαλατσίδας, η συγγραφέας κ. Χ. Μαρδάκη, εκπαιδευτικοί, γονείς  και μαθητές.

Η Διευθύντρια

Μαρία Σταυραντώνη

MSc Φυσικής Αγωγής

Δείτε φωτογραφίες:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ