Κάθε χρόνο καίγονται εκατομμύρια δέντρα στα ελληνικά δάση.  Πολλές φωτιές “ξεκινούν” από τσιγάρα και σκουπίδια. Τα σκουπίδια φράζουν  τα  φρεάτια  με δυσάρεστες συνέπειες  στις πλημμύρες. Ξέρεις ότι απαγορεύεται αλλά… στα παλιά σου τα παπούτσια.

Όλη η Ελλάδα μια χωματερή. Γιατί;

Αν τυχόν περπατήσεις σε κάποιον πολυσύχναστο επαρχιακό δρόμο ή σε κάποιον κεντρικό δρόμο εντός πόλης ή χωριού, θα δεις αριστερά-δεξιά δεκάδες σκουπίδια. Από φλούδες φρούτων και συσκευασίες φαγητού  μέχρι κουτάκια αναψυκτικού, μπύρας ή πλαστικά ποτήρια καφέ. Για τα αποτσίγαρα ούτε λόγος, καθώς οδηγοί και περαστικοί συνεχίζουν να τα πετούν εκτός του αυτοκινήτου!

Όλοι ξέρουμε ότι απαγορεύεται και όλοι μας “χαλιόμαστε” στο θέαμα, όμως δυστυχώς μεγάλο ποσοστό οδηγών και επιβατών συνεχίζουν να θεωρούν πως μπορούν να πετούν τα σκουπίδια τους εκτός του παραθύρου, σαν να βρίσκεται ένας μόνιμος κάδος έξω από το αυτοκίνητο.

Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται και από την πιο μικρή μας κίνηση, με το πέταγμα σκουπιδιών από το παράθυρο των αυτοκινήτων να αποτελεί μια μεγάλη και ανοιχτή πληγή μόλυνσης και κινδύνων.

Αυτές οι εικόνες και οι συμπεριφορές προβλημάτισαν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης  και  αποφάσισαν,  με αφορμή  το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus “Responsible Nature Explorers”  που υλοποίησαν, να δράσουν  εθελοντικά και ενωμένοι γιατί  «όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον και να βελτιώνουμε τους όρους και τις συνθήκες της ζωής μας!»

Δημιούργησαν  την  εθελοντική ομάδα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος με  σκοπό να παρέμβουν  σε περιοχές γεμάτες από σκουπίδια και να τα απομακρύνουν δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στην έννοια του εθελοντισμού και της ατομικής ευθύνης.

Ενημερώθηκαν  από τους εκπαιδευτικούς για το Περιβάλλον και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την αλόγιστη και καταχρηστική συμπεριφορά του ανθρώπου, την ανεξέλεγκτη  ρίψη σκουπιδιών σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, χώρους πρασίνου, και πάρκα.

Φόρεσαν γάντια, πήραν  σακούλες  και έπιασαν  δουλειά… την  Τετάρτη  29/11/2023, συνέλεξαν σκουπίδια και κυρίως πλαστικά από  τον Περιφερειακό δρόμο Ευξεινούπολης στο ύψος της οδού  Αθαν. Διάκου  έως  το Γενικό Λύκειο Αλμυρού, για να αλλάξουν αυτή την άσχημη εικόνα μόνοι τους, να αλλάξουν   τη νοοτροπία των συμπολιτών μας υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκέντρωσαν  28 σακούλες  σκουπιδιών  συνολικά.

Θεωρούμε ότι  με τη δράση μας  θα περάσουμε ένα  ηχηρό μήνυμα  στους απλούς πολίτες για αλλαγή νοοτροπίας. Να αλλάξουμε τη θλιβερή αυτή  εικόνα όλοι μαζί.

Η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου –Λ.Τ. Ευξεινούπολης ενθαρρύνει και στηρίζει κάθε δράση που έχει θετικό αντίκρυσμα στο Περιβάλλον και την Κοινωνία, συγχαίρει θερμά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και ευελπιστεί η πρωτοβουλία αυτή να βρει περισσότερους υποστηρικτές και μιμητές.

Την ομάδα  δράσης αποτελούν οι μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου: Βαλαμούτης  Α., Κυρατζής Κ., Κακαρούχας  Ι., Κυρίτσης Χ., Μακανίκα  Ε., Πλατή Α.,  Σανοζίδη Α., Στατήρας Α., Στατήρας Ν., Στεφανή Α., Φασουλόγλου Κ.  και οι εκπαιδευτικοί, Καραγιαννοπούλου Μ., Πετρά Ε., Γεωργακοπούλου Α., Μάμαλης Σ. και Σταυραντώνη Μαρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ