Όταν οι τρεις συνελήφθησαν, ομολόγησαν με παρρησία τον Ιησού Χριστό.

Οι μάρτυρες αυτοί έζησαν επί αυτοκράτορα Δεκίου γύρω στο 250 μ.Χ., εποχή των σκληρών διωγμών. Ο Κάρπος είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων στη Μ. Ασία, μίας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει την επιστήμη της ιατρικής, έγινε διάκονος και  συνεργάτης του Κάρπου. Ο Αγαθόδωρος ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν οι τρεις συνελήφθησαν,  ομολόγησαν με παρρησία τον Ιησού Χριστό.

Στη σημαντική και πολύ επίκαιρη και στις μέρες μας απολογία του, ο Κάρπος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «εμείς οι χριστιανοί  κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Την ώρα που οι άπιστοι στο Χριστό και το Ευαγγέλιο μάς βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια ωφέλιμα και παρακλητικά. Συγχωρούμε και αγαπούμε το πλάσμα του Θεού».

Εκνευρισμένος, ένεκα της αλαζονείας του, ο τύραννος ακούγοντας τη θαρραλέα απάντηση του Κάρπου, τον βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Πάπυλου Αγαθονίκη, και στο τέλος τους αποκεφάλισε.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη της νεομάρτυρος Χρυσής.

Οι Μάρτυρες της εποχής των φοβερών διωγμών πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Εκκλησίας, το οποίο μέσα στους αιώνες, πλατύνθηκε και έγινε ευσκιόφυλλο, ώστε να δοξολογείται από τους πιστούς το όνομα του αληθινού Θεού.

Τέτοιοι μάρτυρες υπάρχουν και σήμερα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας, όπου οι διωγμοί κατά των Χριστιανών δεν σταματούν και οι λεηλασίες ιερών και οσίων είναι καθημερινή πρακτική του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας των εχθρών της πίστεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ