Το θετικό είναι ότι έρχεται εβδοµάδα πιστώσεων, σταδιακά -κατά τα γνωστά- αρχής γενοµένης µε υπόλοιπα ενιαίας, συνδεδεµένων και Εθνικό Απόθεµα, για να ακολουθήσουν Νιτρικά και Βιολογικά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη της διαδικασίας από την ερχόµενη Τρίτη, µε επικρατέστερη ηµέρα για το µεγαλύτερο µέρος των πιστώσεων της ενιαίας την Τετάρτη, και µέχρι το τέλος της εβδοµάδας να έχει κλείσει και η οφειλή που αφορά τα προγράµµατα, η πληρωµή για τα οποία θα «γραφτεί» στις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, µε τους δικαιούχους ωστόσο να βλέπουν χρήµατα µία ή δύο ηµέρες µετά.

Οι αγρότες έχουν λαµβάνειν περί τα 100 εκατ. ευρώ που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, που ξέµειναν από την πληρωµή του περασµένου ∆εκέµβρη, λόγω του «µπλεξίµατος» µε το Εθνικό Απόθεµα. Μια «καυτή πατάτα» που αφορά περί τα 30 εκατ. ευρώ και βρίσκεται αυτές τις µέρες στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δείχνει «πρόθεση» να συναινέσει στην πληρωµή των αιτούντων, αν και πρόκειται για κατ’ επίφαση δικαιούχους όπως διαπιστώθηκε (ρεπορτάζ σελ. 10-11 της Σαββατιάτικης Agrenda).

Σε εκκρεµότητα προς πληρωµή παραµένουν ακόµα και κάποιοι δικαιούχοι συνδεδεµένων, που έµειναν εκτός στην πρώτη πίστωση, µε τις πιο «µαζικές» περιπτώσεις να αφορούν τους 5.500 αιγοπροβατοτρόφους και κάποιους βαµβακοπαραγωγούς -κυρίως της Καρδίτσας- που δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν στις αποδόσεις. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, οι πληροφορίες λένε ότι γίνεται προσπάθεια να τακτοποιηθούν µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα, δεδοµένου ότι οριστικοποιήθηκαν οι διοικητικές πράξεις που υπέβαλλαν και αποµένει ο τελικός έλεγχος για να βγει η παρτίδα πληρωµής.

Σχετικά µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι όσων παραγωγών οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Ιανό το περασµένο φθινόπωρο και λόγω των χαµηλών ή και µηδενικών αποδόσεων δεν πληρώθηκαν, µετά τη ρύθµιση που κατεβάζει από το 20% στο 30% το όριο των αποδόσεων (όπως προκύπτει από τον µέσο όρο πενταετίας ανά περιφερειακή ενότητα) θα δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους µέσα στην επόµενη εβδοµάδα.

Μετά από αυτές τις πιστώσεις θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα από προγράµµατα της περσινής χρονιάς, µε το µεγαλύτερο κοµµάτι να αφορά τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, µε ένα ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το ποιοι πληρώνονται, να σηµειωθεί ότι χρήµατα δεν αναµένουν οι δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του 2016 για την τριετία, ενώ υπόλοιπα έχουν οι παραγωγοί της 1ης προκήρυξης για την πενταετία, αυτοί της τριετίας της 2ης προκήρυξης του 2017, όλοι (τριετία και πενταετία) της 3ης προκήρυξης του 2019 και αυτοί της πενταετίας της 4ης προκήρυξης του 2019. Εν τω µεταξύ, παρά την κοινοτική υποχρέωση για πίστωση µέχρι 30 Ιουνίου, χωρίς πρόστιµα, το «τράτο» που δίνεται µηχανογραφικά από την εγγραφή της επίσηµης ηµεροµηνίας πληρωµής µέχρι να δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους οι δικαιούχοι, δίνει την «ευκαιρία» στους αρµόδιους να «κλέψουν» κάποια 24ωρα από τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληρωµές για τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Για τα µέσα Ιουλίου τοποθετείται η πληρωµή των ειδικών ενισχύσεων στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, δεδοµένου ότι το σύστηµα για αιτήσεις είναι ανοιχτό µέχρι τις 2 Ιουλίου. Πιο πίσω και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

Ως 19 Ιουλίου αιτήσεις για την εξισωτική

Στην προκήρυξη του Μέτρου 13 για την εξισωτική αποζημίωση προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα ποσά ενίσχυσης να καθορίζονται στα 12,5 ευρώ το στρέμμα για τους κατόχους εκμεταλλεύσεων σε ορεινές περιοχές, 8,1 ευρώ το στρέμμα για τις μειονεκτικές περιοχές και στα 2,5 ευρώ το στρέμμα για τις πρώην μειονεκτικές.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, προσμετρώντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, η οποία λήγει την 22 Ιουνίου (ή όπως αυτή ισχύει για το εν λόγω έτος), και το διάστημα μετά τη λήξη του οποίου η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη. Συνολικά 260 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για το Μέτρο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: 1) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (μόνο για φυσικά πρόσωπα), 2) Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας, 3) Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), έγγραφο – βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση. Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά  στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

πηγή:https://www.agronews.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ