«Η ατομική ευθύνη αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης καταστροφών από πυρκαγιές.

Καλούμε τους συνδημότες φίλους μας, να λειτουργήσουν και αυτή την χρονιά με γνώμονα το ευρύτερο καλό του τόπου μας. Σας προτρέπουμε λοιπόν, να μην διστάσετε να μας αναφέρετε επικίνδυνες συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη πυρκαγιάς.

Εν μέσω ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, καταφέραμε όλοι μας την περυσινή αντιπυρική περίοδο, να θωρακίσουμε τον Δήμο μας από μεγάλες πυρκαγιές.

Ας είμαστε και εφέτος, μεταξύ των περιοχών οι οποίες δεν θα πληγούν από μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτό το στοίχημα είναι υπόθεση όλων μας ».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΡΥΜΩΝΑ(πρώην Αλμυρού)                                                                                                          

Η  έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου φέρνει σε όλους τους Έλληνες μνήμες από την πολύ δύσκολη περυσινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου κληθήκαμε ως χώρα να διαχειριστούμε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και συμβάντα πυρκαγιών που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις γης και περιουσίες συμπατριωτών μας. Φέτος ακόμα περισσότερο, είναι επιτακτική η υπεύθυνη στάση όλων μας απέναντι στο πλαίσιο περιορισμών που απορρέει από τους νόμους του κράτους. Είναι απολύτως σημαντικό να μην προκληθεί περαιτέρω επιβάρυνση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα, και κατ’ επέκταση στον Δήμο μας. Εφιστούμε την προσοχή στους φίλους συνδημότες, και τους παροτρύνουμε να μας βοηθήσουν προληπτικά στο έργο μας προκειμένου να αποφύγουμε καταστροφές και κρίσεις στον Δήμο μας, τον Δήμο Αλμυρού.

Στο ως άνω πλαίσιο, εφιστούμε την προσοχή όλων  στα ακόλουθα:

  • Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
  • Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων έχουν την υποχρέωσή για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξερών χόρτων από τις ιδιοκτησίες τους.

Η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, από αμέλεια ή από πρόθεση. Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες) .
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους, που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων σε περιοχές, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία, που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες, που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση η πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το νόμο. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις και όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Πιο συγκεκριμένα:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό, είτε εκ προθέσεως είτε από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – και ιδίως την αντιπυρική περίοδο – προβλέπονται τα παρακάτω:

  1. Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/των. Κατά περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα) (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).
  1. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με Τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.

β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ(άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.).

  1. Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι  Δικαιούχοι του Προγράμματος οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους που έχουν οικονομική σχέση με την εκμετάλλευση και με το πρόγραμμα, εμπλέκονται για ποινικά αδικήματα συναφή με το Πρόγραμμα διώκονται ή έχουν κριθεί ένοχοι (ή έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη) αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα. (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
  2. Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
  3. Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 παρ.1 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979).
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που εγκρίθηκε με την Κ.Υ.Α 125347/568 (ΦΕΚ Β΄ 142/29.1.2004) σε συνδυασμό  με τις   υπ’ αριθ. 87834/31.07.2015 & 133657/17.12.2015 Εγκυκλίους Πολλαπλής Συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικές με την μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών – ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου καθώς και του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του  γίνεται πλέον ηλεκτρονικά – και την καύση αυτών εντός της αντιπυρικής περιόδου χωρίς άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία  ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση  της  εξ’ ολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) που θα ελάμβαναν.
  1. Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν.2800/29-02-2000).

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε ΑΜΕΣΩΣ είτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199, είτε στα τηλέφωνα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα ( 24220-26273, 26603) και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο, που βλέπετε την πυρκαγιά. Μπορείτε επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (www.fireservice.gr).

Καλό Καλοκαίρι από το σύνολο του Προσωπικού που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα (πρώην Αλμυρού).

Γκουγκουτούδης Παναγιώτης

    Πυραγός

Προϊστάμενος Π.Κ Δρυμώνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ