Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε την Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με την πυρκαγιά της Μαγνησίας – όπου από τα ξημερώματα της Πέμπτης ήταν στο πεδίο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – τα παρακάτω:

«Η καταστροφική πυρκαγιά στη Μαγνησία – στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, με περίμετρο 65 χιλιόμετρα, έχει ελεγχθεί. Μια καταστροφική πυρκαγιά, με δυο τραγικές απώλειες συμπολιτών μας, που μας συγκλόνισαν όλους, αλλά και ένα τραγικότατο και αδιανόητο συμβάν, αυτό των εκρήξεων στο στρατόπεδο φύλαξης πυρομαχικών της 111 ΠΜ, για το οποίο διενεργείται κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μια καταστροφική πυρκαγιά, στην οποία ήμασταν όλοι εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να μετριαστεί και να περιοριστεί η καταστροφικότητα της πύρινης λαίλαπας.

Τώρα, λοιπόν, που ελέγχθηκε η πυρκαγιά, και αφού εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για την τραγική απώλεια των δυο συμπατριωτών μας, να ευχαριστήσουμε όλους για τον αγώνα και τη μάχη που δόθηκε αυτές τις ημέρες στη Μαγνησία. Το Πυροσβεστικό Σώμα, με την ηγεσία και όλα τα στελέχη του σώματος, αλλά και τα δεκάδες εναέρια μέσα με τους ήρωες πιλότους μας που επιχείρησαν στην περιοχή. Την Ελληνική Αστυνομία, τα σώματα του Στρατού που ενήργησαν στο πεδίο, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και όλες τις πτυχές του κρατικού μηχανισμού που έλαβαν μέρος σε αυτή τη μάχη. Και, φυσικά, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου, το Δήμο Αλμυρού και το Δήμο Ρήγα Φεραίου, και τα στελέχη των Κοινοτήτων τους, που ήταν όλοι εκεί, με όλες τους τις δυνάμεις. Αυτό, όμως, που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι η μεγάλη προσπάθεια των ιδιωτών που βοήθησαν και των εθελοντών, οργανωμένων και μη, που ενσωματώθηκαν άμεσα – από τη θέση και το ρόλο του ο καθένας – στον αγώνα απέναντι στην καταστροφική πυρκαγιά.

Ένας αγώνας και μια μάχη που δεν σταματά, όμως, εδώ. Η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί, αλλά θέλει και έχει την προσοχή των αρμοδίων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πυρόσβεσης. Οι πυρκαγιές δεν θα τελειώσουν όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα διαδικασία πυρόσβεσης, δυστυχώς θα είναι εδώ, έντονες, ισχυρές και καταστροφικές στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Για αυτό και πρέπει, σε κάθε περιοχή, να μην επικρατεί εφησυχασμός, αλλά οφείλουμε να κυριαρχεί η πρόληψη, η προσοχή και η προσφορά. Και σε αυτή τη μάχη, απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές στην εποχή της κλιματικής κρίσης, πρέπει και είμαστε όλοι μαζί.

Και θα μου επιτρέψετε δυο λόγια για την ιδιαίτερη μου πατρίδα, τη Νέα Αγχίαλο, στην οποία βρέθηκα άμεσα από τη Ρόδο. Τη Νέα Αγχίαλο που, με όλους μας στην πρώτη γραμμή μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τα εναέρια μέσα και τον κρατικό μηχανισμό, πάλεψε, κράτησε και έμεινε όρθια στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Τη Νέα Αγχίαλο που ξέρει να μάχεται, να αντέχει και να δημιουργεί ξανά. Αυτό άλλωστε υπογραμμίζει και η ημέρα μνήμης, στις 30 Ιουλίου, του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας και τιμής του αγώνα που έδωσαν τότε οι πρόγονοι της Νέας Αγχιάλου. Πάμε, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες να αποκαταστήσουμε τις υλικές ζημιές – όπως και σε όλες τις περιοχές – και να δημιουργήσουμε ξανά όλοι μαζί. Με τον ιστορικό Συνεταιρισμό μας, να αποτελεί κομβικό συστατικό αυτή της προσπάθειας που ξεκίνησε ήδη.

Η αρωγή της πολιτείας ήταν και είναι εδώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ