Δεν άναψε το «πράσινο φως» για «κωρονοβοήθημα» στο βαμβάκι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην τηλεδιάσκεψη που είχε το μεσημέρι με τους προέδρους 22 συνεταιρισμών. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των βαμβακοπαραγωγών, αλλά δεν ενέδωσε στις πιέσεις για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος έθεσε και το θέμα του ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών από γεωπόνους του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και δίκαιη πληρωμή τους και να μην πληρώνεται για παράδειγμα όπως φέτος «όλη η Ελλάδα με 32% απόδοση στην ίνα».

Επίσης οι βαμβακοπαραγωγοί ανέφεραν ότι με τιμή στα 40 λεπτά το κιλό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ακόμη και με 400 κιλά το στρέμμα, δεν κάλυψαν το κόστος παραγωγής που είναι πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα, ενώ πολλοί αγρότες φέτος δεν έπιασαν τα 300 κιλά.

Πάντως οι παραγωγοί θεωρούν ότι επειδή η χρονιά είναι προεκλογική δεν αποκλείεται να δοθεί μετά το καλοκαίρι ένα βοήθημα το οποίο υπολογίζεται στα 65 εκατομ. ευρώ ή περίπου 25 ευρώ το στρέμμα.

Λιβανός: υπάρχει η βούληση για ενίσχυση αλλά το λόγο έχει το ΥΠΟΟΙΚ

Ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές ότι έκτακτη οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών θα καταβάλει προσπάθεια να υπάρξει, το επίπεδο και ο ακριβής τρόπος τεκμηρίωσης αυτής στα αρμόδια κοινοτικά όργανα είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών..

Σημειωτέο ότι η τηλεδιάσκεψη είχε πρώτο και κύριο θέμα την κορωνοενίσχυση, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου και αποτέλεσε την πρώτη σαφή διαδικασία επιβεβαίωσης της κυβερνητικής βούλησης επί του προκειμένου. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι βαμβακοκαλλιεργητές Διάλλας, Μεσσαλάς και Σιδηρόπουλος από την Βέροια, Παπαδόπουλος, Δρόδος και Σιδερόπουλος από τη Λάρισα, Μπότας από την Πιερία, Μητσιούδης από τη Θεσσαλονίκη και Τσαγαλάς από τον Ορχομενό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ