Με 15 επιπλέον ελικόπτερα που πρόκειται να αναπτυχθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, αναμένεται να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα οι Αμερικανοί. Πρόκειται για τη συνέχεια της ενίσχυσης μετά την έλευση αμερικανικών αεροσκαφών C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας και προσωπικού 120 ατόμων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για «Σινούκ» και «Μπλακ Χοκ» και συνολικά 100 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που αποτελούν πληρώματα και προσωπικό υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου είναι πολύ σημαντική από πολλές απόψεις για τους Αμερικανούς και αποτελεί, μέχρι ενός σημείου, εναλλακτική λύση για την ουσιαστικά κατεστραμμένη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Για την Αθήνα δεν υπάρχει δίλημμα. Η σχέση Ελλάδας και Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολλαπλώς και ειδικά αιτήματα για τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ακόμη κι αυτών που δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), εξετάζονται μόνο ως προς το τεχνικό σκέλος τους. Ας πούμε, αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατον να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Σούδας έστω κι ένα ακόμη αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο.

Η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχει κορεστεί, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει παραχωρήσει προς χρήση των συμμάχων από τις ΗΠΑ σχεδόν τη μισή έκταση της βάσης για τη στάθμευση και την εξυπηρέτηση μεγάλων μεταφορικών αεροσκαφών και ιπτάμενων τάνκερ. Τα αιτήματα καταφθάνουν ταχέως και εγκρίνονται εξίσου γρήγορα από την Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή πυκνώνουν και οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν ασφαλείς βάσεις προσωρινής στάθμευσης σε αποδεδειγμένα φιλικές χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ