Αίτηση για να λάβουν χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να υποβάλουν από χθες, Δευτέρα, και μέχρι την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το συνολικό ύψος του νέου κύκλου αυτού του επιτυχημένου μέσου στήριξης εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολιάζει σχετικά: «Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να στηρίζει με μεθοδικότητα και συνέπεια τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση της πανδημίας. Από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το μέτρο μπορούν, πλέον, να συμπληρώσουν μέχρι την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, την αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ. Εκτιμάται ότι μέσω του νέου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα διοχετευθεί 1,5 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

Πρέπει να τονίσουμε, δε, ότι το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), ορίστηκε στα 2.000 ευρώ εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί προσωπικό άνω των πέντε εργαζομένων. 

Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίστηκε στα 1.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Οι σημαντικότεροι λόγοι είναι α) αύξηση τζίρου κατά την περίοδο αναφοράς (262.484 επιχειρήσεις), β) πτώση τζίρου χαμηλότερη του προβλεπόμενου ορίου (94.259 επιχειρήσεις) και γ) πραγματοποίηση τζίρου που δεν ξεπερνά το ελάχιστο όριο αναφοράς το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 (12.063 επιχειρήσεις). 

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, και οι εκταμιεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να στηριχθούν έγκαιρα οι επιχειρήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ